"OVK činila zločine? Pa onda su i SAD i NATO"

Potpredsednik udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj nazvao je "pajacem" američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija, prenose prištinski mediji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.01.2018.

21:12

Foto: Gettyimages

Potvrđujući da je u izjavama vređao ambasadora SAD, Nasim Haradinaj je za Klan Kosova ocenio da je Delavi prekršio diplomatski kodeks kada je "izvršio pritisak" na poslanike kosovske skupštine da ne glasaju za ukidanje Specijalnog suda.

"Greg Delavi je najgora slika SAD. Ne izvinjavam se za te izjave. Kada se on izvini za napad na parlament, ja ću se njemu izviniti. Ko je on da se ja izvinjavam? Nemam razloga da se izvinim", rekao je Haradinaj za Klan Kosova.

On je potvrdio da je Delavija nazvao "pajacem", jer on to, kako je rekao, i jeste.

"Nije u diplomatskom kodeksu biti diplomata, a ponašati se kao čoban i govoriti ljudima šta da rade", rekao je Nasim Haradinaj.

On je istakao da je Delavi optužio OVK da je činila zločine.

"Na taj način, on je optužio i SAD i NATO. Prijateljska država treba da ostane prijateljska. Ne bi trebalo da krši demokratska pravila", poručio je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, "Delavi i svi naši prijatelji mogu da nam daju savet, ali ne mogu da vrše pritisak na nas".

Koha ditore primećuje da izgleda da Haradinaj ne žali zbog svojih komentara, iako su njegovu izjavu osudili kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji i distancirali se od nje.

"Nikad se ne izvinjavam, već sam dao svoje mišljenje. Osećao sam se uvređeno kada je Delavi ušao u parlament i tako postupio. Ovo je u stvari kršenje ustava", rekao je Haradinaj za onlajn izdanje Koha ditore.

Delavi je prethodno uputio "poslednje upozorenje" trojici albanskih političkih lidera na Kosovu u vezi sa namerom da ukinu Specijalni sud za ratne zločine koje je na KiM počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova, uz poruku da će se, u tom slučaju, suočiti sa određenim posledicama.

Prema pisanju prištinskog portala Gazeta ekspres, tri lidera Albanaca na KiM - Hašim Tači, Kadri Veseji i Ramuš Haradinaj, suočili su se sa ozbiljnom pretnjom ambasadora SAD i to u trenutku kada je trebalo da bude održana sednica Predsedništva kosovskog parlamenta, u sredu, na temu ukidanja Specijalnog suda.

Sastanak Predsedništva nije održan, a Ekspres piše da je tokom razgovora sa kosovskim političarima Delavi koristio teške reči, između ostalog, da neće proći nekažnjeno i doživeće sudbinu Miloševićevog režima, ako Specijalni sud bude ukinut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: