"Da nijedna majka više ne oplakuje dete ili supruga"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi u zvaničnoj poseti BiH, van protokola poklonila se danas bošnjačkim žrtvama.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

13:52

Foto: Tanjug/AP

Ona je položila cveće na spomen obeležje u selu Ahmići i Križančevo Selo kod Viteza, potvrđeno je iz njenog kabineta.

"U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajni zadatak nas i svih budućih generacija“, poručila je hrvatska predsednica nakon posete.

Poseta stratištima upriličena je mimo zvaničnog protokola posete hrvatske predsednice Bosni i Hercegovini.

Inače, hrvatska predsednica skratila je posetu BiH i umesto sutra okončaće je danas, a kako je ranije saopšteno, razlog je organizacione prirode.

Zločini u Ahmićima dogodili su se u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, kada su jedinice za posebne namene Hrvatskog veća obrane, Džokeri i Maturice, izvršile napad na selo Ahmići nekoliko kilometara od Viteza.

Napad je počeo rano ujutro, sa ezanom za sabah-namaz, koji je bio znak za napad.

Ubijeno je 116 osoba.

Iste godine, 22. decembra, pripadnici Armije BiH su u Križančevu Selu ubili 34 vojnika HVO, a 30 civila i vojnika zarobili te ih odveli u Počulicu.

Pod pritiskom Međunarodnog crvenog krsta nakon 39 dana razmenjeni su kod Gropčića u mestu Dubravica potpuno izmasakrirani.

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: