Međunarodne institucije "gluve", Stefanović: Zabrinjava...

Ministar Nebojša Stefanović ponovo istakao zahtev Srbije međunarodnim institucijama na KiM da se naši državni organi uključe u istragu ubistva Olivera Ivanovića

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

11:42

Međunarodne institucije
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

On je naglasio da je naša zemlja potpuno posvećena rešenju ovog slučaja i da će učiniti sve da, snagom svojih istražnih organa, dođe do onih koji su ubili Ivanovića i privede ih pravdi.

Stefanović je podsetio da su već prvog dana Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde i Tužilaštvo za organizovani kriminal poslali Euleksu i UNMIK-u zahteve da se naši državni organi uključe u istragu ovog ubistva i da budu njen aktivan deo, navodi u saopštenju MUP.

„Ono što zabrinjava ovih dana jeste činjenica da se često čuju tonovi iz ovih međunarodnih institucija da ne postoji dokument kojim je Srbija to tražila, da prosto nemaju zahtev Srbije, iako smo mi to ponovili i na najvišem državnom nivou. To je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to su izjavili resorni ministri, kao i direktor policije. Ovi tonovi su se čuli i pored brojnih pisanih dokumenata koje smo uputili i obraćanja svim relevantnim institucijama sa zahtevom za uključivanje naših državnih organa u istragu“, istakao je Stefanović.

Ministar je naveo da je Republika Srbija, takođe, na relevantnim sajtovima objavila dokumenta kojima od Euleksa i UNMIK-a traži učešće naših državnih organa u istrazi.

„Zbog toga insistiramo na što skorijem uključivanju našeg tužilaštva i policije u ovu očigledno složenu istragu, kako bi što pre došli do ubica Olivera Ivanovića“, istakao je Stefanović.

Ministar je upozorio da se već sada vidi da iz istrage, odnosno od istražnih organa na Kosovu i Metohiji koji sprovode istragu ovog teškog krivičnog dela, cure određene informacije prema medijima koje mogu otežati dalji tok istrage.

Stefanović apeluje na sve koji se bave istragom da pokušaju da maksimalno zaštite informacije do kojih dolaze istražnim radnjama, jer će to biti najbolji način da što pre otkrijemo počinioce.

„Još jednom ističemo našu potpunu posvećenost rešavanju ovog slučaju i zahtev da se naši državni organi uključe u istragu. Republika Srbija učiniće sve da snagom svojih istražnih organa dođe do onih koji su ubili Olivera Ivanovića i privede ih pravdi“, poručio je Stefanović. Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović preminuo je u utorak nakon što je upucan ispred kancelarije u Kosovskoj Mitrovici.

Obdukcioni nalaz je pokazao da je Oliver Ivanović ubijen sa šest metaka iz pištolja zastava M70A, poznatog kao "duga devetka", navode iz KBC Kosovska Mitrovica.

Mediji su objavili da je nađeni zapaljeni automobil “opel astra“ iz kojeg je, kako se sumnja, izvršen atentat na Olivera Ivanovića, pripadao je Austrijancu srpskog porekla koji više nije među živima.

Ivanović će biti sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: