Kina: Sastanak je pokazao mentalitet Hladnog rata

Kina je saopštila da je sastanak u Kanadi povodom S.Koreje koji je održan, pokazao mentalitet Hladnog rata i da bi on samo podrio rešenje pitanja S.Koreje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.01.2018.

09:41

Kina: Sastanak je pokazao mentalitet Hladnog rata
Getty images

Portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Lu Kang rekao je to prilikom dnevnog obraćanja, prenosi Rojters.

Kina nije prisustvovala sastanku u Vankuveru, navodeći da to ne bi pomoglo u naporima da se reši nuklearno pitanje Severne Koreje.

Kako je AP prethodno izvestio, sastanku u Vankuveru prisustvovalo je 20 zemalja koje su bile na strani Amerike tokom Korejskog rata 1950-1953. godine, a u vreme kada se pojavio skepticizam među saveznicima po pitanju iskrenosti Pjongjanga u nedavnom otpočinjanu diplomatskog odnosa sa saveznicom SAD Južnom Korejom.

Američka agencija je izvestila da je državni sekretar SAD Reks Tilerson izneo beskompromisnu poruku nakon tog sastanka, upozorivši danas da bi ukoliko Severna Koreja ne odluči da pregovara po pitanju svog programa nuklearnog naoružanja to moglo da izazove vojni odgovor.

"Mi svi treba da budemo veoma trezveni i realni u ovoj situaciji", rekao je Tilerson na pitanje da li Amerika treba da bude zabrinuta zbog mogućnosti rata.

On je, istakao da je Severna Koreja nastavila da napreduje u svom nuklearnom oružanom programu kroz termonuklearne testove i napredak u oblasti interkontinentalnih balističkih raketa.

"Moramo da prepoznamo da je pretnja sve veća i da ukoliko Severna Koreja ne odabere put saradnje, diskusije, pregovora, onda će ona sama pokrenuti tu opciju", rekao je on.

Nakon sastanka američkih saveznika na kojem se govorilo o tome kako da pojačaju kampanju sankcija, Tilerson je naglasio da administracija predsednika SAD Donalda Trampa traga za diplomatskim rešenjem u nuklearnom sporu, ali i dodao da Severna Koreja tek treba da se pokaže kao "kredibilan pregovarački partner".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: