"Đinđić, pa Ivanović – počnete da se pitate gde to živite"

Samo jedan događaj u novijoj istoriji Srbije može se uporediti sa ubistvom koje se desilo u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Prva

Sreda, 17.01.2018.

19:33

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Pre 15 godina ubijen je premijer Zoran Đinđić i iako je on bio državnik, a Ivanović lider male partije na severu Kosova, šok koji su te dve smrti izazvale može se porediti.

Premijer Srbije ubijen je usred bela dana ispred svog radnog mesta. Posle 15 godina političar Oliver Ivanović ubijen je takođe na pragu svog radnog mesta. I tu, čini se, sva sličnost prestaje.

“Njegovo ubistvo je političko ubistvo i to je jedina sličnost sa Đinđićem. Đinđić je bio premijer Srbije i konsekvence su bile dramatične. Oliver je opozicioni političar na severu Kosova što je tamo vrlo retko. To već pokazuje specifičnost Olivera, da je bio svoj čovek”, rekao je bivši potpredsednik u Vladi Zorana Đinđića Žarko Korać.

I novinar nedeljnika “Vreme” Filip Švarm smatra da jedna stvar spaja ova dva atentata.

“To je da su izazvali šok i ogromno ogorčenje i žalost, pokazuje da od ubistva Đinđića do danas postoje ljudi koji mogu da pokrenu mehanizam političkih ubistava”, rekao je on.

Teorija Marka Nicovića je da “kao što je Đinđiću došlo glave to što je već dogovorio podelu Kosova sa Šrederom, da je Ivanović slučajno izabran kao markantna politička figura da bi napravio haos i Srbima i Albancima”.

“Oliver Ivanović je izabran tu zbog strateških pomeranja da se napravi šteta pre Evropi, a Srbija je u nevažna kao teritorija, isuviše je mala i sad će Evropa promeniti aspiracije da usisa zapadni Balkan zato što neće više da ima problema sa državama sa nerešenim pitanjima i to je suština”, rekao je bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović.

Nicović svoju teoriju potkrepljuje poslednjim upozorenjem Stejt departmenta da su na severu Kosova mogući teroristički napadi.

“Je li Hardinaj tražio učešće SAD u pregovorima, a Evropa to odbila, je l Mogerini prekinula sastanak sa Hardinajem, jer sve to ukazuje da Amerikancima ne odgovara da Evropa ponovo pokriva ovaj prostor, oni su na ovaj način odložili sva pomeranja jugoistoka Evrope ka Evropi”, dodao je Nicović.

Kao nekad Đinđić, koji je izbegao atentat kolima kod hale Limes, i Ivanoviću je pre nekoliko meseci zapaljen auto. Obojici je prećeno.

“On je govorio očite stvari i to vrlo hrabro: o kriminalu, o Mitrovici, o Kosovu, o švercu droge i oružja, o nelegalnim radnjama, njega je trebalo ućutkakti”, dodao je Korać.

“Kada imate ovaj mehanizam političkih ubistava, gde su glavom platili Đinđić i Ivanović, počnete da se pitate gde vi to živite, u kojoj državi, da li se ovde ikada išta dobro može dogoditi, kad eto ponovo imate ubice koji vršljaju i koje su ubile jednog plemenitog i dobrog čoveka, čoveka koji je bio častan i pošten i borio se za svoj narod u Kosovskoj Mitrovici”, dodao je Švarm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: