SAD uskratile 65 miliona $ mesečne pomoći Palestincima

Sjedinjene Američke Države će uskratiti 65 miliona dolara planiranih za slanje ovog meseca Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA).

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

23:36

SAD uskratile 65 miliona $ mesečne pomoći Palestincima
Ilustracija: Thinkstock

Ta zemlja će poslati manje od polovine očekivane sume, odnosno 60 miliona dolara.

Jedan američki zvaničnik izjavio je za izraelske medije da će se zadržanih 65 miliona dolara razmotriti, odnosno da je "potrebno fundamentalno preispitivanje UNWRE, i načina na koji deluje i načina na koji se finansira".

Neimenovani zvaničnik je podsetio da su SAD najveći donator Agencije već decenijama i da su u proteklim godinama davale 30 odsto ukupnih primanja.

"Vreme je za promene. SAD ostaju posvećene ispunjenu potreba najugroženijih kao što demonstriraju danas osiguranjem da fondovi budu na raspolaganju za rad škola i zdravstvenih sistema", rekao je on, dodavši da će, ako se pojave druge hitne potrebe, biti pozvani drugi da odgovore i to ne samo više od 50 zemalja koje su davale pomoć ranije, već i druge zemlje koje za to imaju sredstva ali još nisu pomagale.

UNWRA pomaže palestinske izbeglice ne samo na palestinskim teritorijama pojasu Gaze i Zapadnoj obali, već i u susednim zemljama Libanu, Siriji i Jordanu.

Uskraćivanje pomoći SAD najpre je najavila američka ambasadorka u UN Niki Hejli, a posle je to potvrdio i predsednik Donald Tramp.

On je prethodno izazvao gnev Palestinaca kada je, 6. decembra, saopštio da priznaje Jerusalim kao samo izraelski, iako oni u istočnom, anektiranom delu tog grada planiraju sedište svoje buduće nezavisne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: