Erdogan: SAD prave terorističku vojsku, saseći ćemo ih

Turski presednik Redžep Tajip Erdogan zapretio da će "u začetku saseći" pogranične snage koje SAD žele da formiraju u Siriji, a koje bi činili pretežno Kurdi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

13:33

Erdogan: SAD prave terorističku vojsku, saseći ćemo ih
Foto: Getty Images

"Amerika je priznala da stvara terorističku vojsku na našoj granici. Što je do nas, mi ćemo tu terorističku armiju saseći u začetku", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Prema njegovim rečima, ta operacija bi mogla početi "svakog trenutka", preneo je Frans pres.

Asošiejted pres je preneo da su ranije danas Rusija, Turska i sirijska vlada osudile plan koalicije pod vođstvom SAD da formira pogrančne snage koje bi obezbeđivale granicu između Sirije i Turske. I potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag je rekao da je reč o "terorističkoj armiji pod maskom pograničnih snaga".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da su te snage znak da Vašington "ne želi da se očuva teritorijalni integritet Sirije" i da nove jedinice "neće pomoći smirivanju situacije" već povećati napetosti.

Koalicija je saopštila da je do sada regrutovano 230 boraca, a da se očekuje da njihov broj u narednm godinama dođe do 30.000.

"Snažne pogranične snage će onemogućiti Islamskoj državi slobodu kretanja i prenos ilegalnih materijala. To će omogućiti sirijskom narodu da uspostavi efektivnu lokalnu vlast i povrati svoju zemlju", navodi se u izjavi koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: