Voker opet "na mestu zločina" – u Račku cvet za Tačija

Polaganjem venaca na spomen-ploču, kako tvrde, "žrtvama masakra" i memorijalnom akademijom, zvaničnici Kosova su obeležili 19. godišnjicu slučaja "Račak".

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

16:41

Voker opet
screenshot

"Masakr u Račku probudio Zapad", "nećemo zaboraviti zločine koje je srpski režim napravio", "Račak je sramota za međunarodnu zajednicu" - poruke su sa Kosova, navodi portal KoSSev.

Obeležavanju je, kao i prethodnih godina, prisustvovao nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a, Vilijam Voker (83), čije se ime snažno vezuje za ovaj slučaj. Upravo je on dešavanja u Račku - 15. januara 1999. okarakterisao kao "masakr nad nedužnim civilima", što je bio neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od NATO-a.

Račak se na Kosovu obeležava usred podignutih tenzija i nezadovoljstva međunarodnih partnera Kosova zbog snažnih višemesečnih pokušaja vladajućih stranaka i zvaničnika - da se obori Zakon o specijalnom sudu za zločine na Kosovu koji su počinjeni '99. godine.

Upravo je Voker jedan od usamljenih međunarodnih zvaničnika koji se izjasnio protiv osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine, a od ranije je poznat po svojoj podršci kosovskoj opoziciji nakon rata i podršci "nacionalistima" kako su i zapadni mediji o tome pisali.

U srpskom narodu, za razliku od albanskog, važi za jednog od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika, i predstavlja simbol, kako mnogi Srbi veruju, montiranog procesa "Račak", a potom i bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

"Svaki put kad dođem ovde osećam se isto. Uvek je hladno i uvek osećam bol zbog masakra ovde," rekao je nekadašnji izaslanik OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker.

Voker je, prenose mediji u Prištini, od jedne devojčice dobio cvet koji je poklonio Tačiju "uz poruku da ga podseti na žrtve Račka".

"Devojčica, unuka ili praunuka možda jedne od žrtava Račka, dala mi je ovaj cvet koji želim da dam predsedniku Hašimu Tačiju. Držite ga negde u knjizi u vašoj kancelariji da biste se podsetili žrtava Račka", rekao je, prenosi Klan Kosova.

Voker je kazao i da će "učiniti sve da dok je živ dolazi na obeležavanje godišnjica".

"Proveo sam svoj život putujući po svetu. Želim da budem sa Albancima onoliko koliko mogu", rekao je.

Naveo je i da je od 15. januara 1999. stekao mnogo prijatelja, ali da mu "ništa nije važnije od meštana Račka".

Predsednik Kosova Hašim Tači naveo je da je "masakr od pre 19 godina" bio najsnažnije svedočanstvo o srpskoj politici "sistematskog terora, državnog genocida i zločina protiv čovečnosti".

"U međuvremenu, nazivanje zločina pravim imenom od strane kosovskog prijatelja ambasadora Vilijama Vokera - bilo je senzibilizacija čina kosovskog pitanja", napisao je Tači na svojoj Fejsbuk stranici na Fejsbuku.

Dodao je i da će "mučenike i heroje" pamtiti "sa najdubljim ljudskim i institucionalnim poštovanjem".

"Nećemo zaboraviti zločine koje je srpski režim napravio na Kosovu, a za koje će jednog dana odgovarati", istakao je Tači.

Za srpsku stranu slučaj "Račak" izgleda kao da se nije dogodio s obzirom na to da, kao i ranijih godina, ni ove, podsećanje na ono što je poslužilo kao zvanični motiv za bombardovanje tadašnje SRJ nije tema za medije u Beogradu. Srbi veruju da se radi o montiranom procesu.

Slučaj "Račak" ostao je do danas kontroverzan u javnosti. Osim suprotstavljenih stavova dve strane, kontroverznosti doprinose i tadašnji različiti zaključci sa obdukcije 45 tela ubijenih Albanaca, kao i same političke posledice nastale nakon ovog slučaja - pre svega bombardovanje, potom i povlačenje bezbednosnih snaga federalne države i uspostavljanje međunarodne misije, u okviru koje je Kosovo devet godina kasnije jednostrano, ali uz podršku ključnih zapadnih zemalja, proglasilo i nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: