Abe poručio iz Sofije: Japan želi ujedinjenu Evropu

Japanski premijer Šinzo Abe poručio je, posle sastanka s premijerom Bugarske Bojkom Borisovim u Sofiji, da Japan želi ujedinjenu Evropu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.01.2018.

22:07

Abe poručio iz Sofije: Japan želi ujedinjenu Evropu
Getty images

On je istakao i da je fokusiran na stabilnost Zapadnog Balkana.

Premijer Japana je, takođe, pozdravio napore Bugarske, kao predsedavajuće EU, da promoviše evropske integracije Zapadnog Balkana, prenosi BTA.

Abe je istakao da, tokom ove posete, donosi inicijativu za saradnju na Zapadnom Balkanu, izrazivši nadu da će se, zahvaljujući saradnji sa Bugarskom, kontakti njegove zemlje nastaviti sa celim regionom.

Kako prenosi BTA, Borisov je, posle sastanka s japanskim premijerom, izjavio da njegova zemlja tokom predsedavanja Savetu EU u prvoj polovini 2018, neće štedeti napore da ubrza pregovore između EU i Japana i završi ih, što je, istakao je, veoma važno za poslovanje u Bugarskoj.

Abe je, inače, prvi šef japanske vlade koji je posetio Bugarsku.

On je pozvao na snažnije ekonomske odnose između dve zemlje i rekao da je, uz odobrenje bugarskog premijera i nakon konsultacija s japanskom privrednom delegacijom koja ga prati, doneta odluka o pokretanju japanskog poslovnog foruma.

Borisov je naveo da je na poslovnom sastanku razgovarano o mogućnostima za bilateralnu saradnju na polju elektronike, automobilske industrije, kulture i poljoprivrede.

U ponedeljak, poslednjeg dana svoje zvanične dvodnevne posete Sofiji, Šinzo Abe će se sastati s bugarskim predsednikom Rumenom Radevim, nakon čega štiže u zvaničnu posetu Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: