Kako je moglo da dođe do panične lažne uzbune?

Šef Savezne komisije za komunikacije Adžit Pai kaže da vlasti na Havajima nisu imale zaštitu koja bi sprečila da se objavi lažna uzbuna o raketnom napadu.

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2018.

20:22

Kako je moglo da dođe do panične lažne uzbune?

On je, u saopštenju, dodao da u toku istraga FCH o tom incidentu, u kome su vlasnici stotina hiljada mobilnih telefona širom Havaja u subotu dobili lažno upozorenje.

Zvaničnici prikupljaju čiinjenice o tome kako je do toga došlo.

Pai je istakao da su dosad prikupljene informacije pokazale da Havaji izgleda nemaju odgovarajuću zaštitu, niti proceduru kontrole u situacijama kada treba objaviti slična upozorenja.

Šef havajske agencije za hitne situacije Vern Mijagi izjavio je da preuzima odgovornost za tu grešku.

Na Havajima je prošlog meseca takoće bilo problema, kada je testiran sistem uzbune iz vremena Hladnog rata.

Šef Nacionalne garde Havaja, general Deril Vong, izjavio je da će biti sačinjen izveštaj o incidentu. Taj izveštaj će u petak biti razmotren u parlamentu te američke države.

Američki sekretar za unutašnju bezbednost Kirsten Nilsen izjavila je da ljudi treba da imaju poverenja u sisteme uzbune, i dodala da je nedavna lažna uzbuna na Havajima bila samo "veoma nesrećna greška".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: