Francuski ministar: Pariz želi veću podršku Londona

Pariz želi da London pokrije više troškova o upravljanju migrantima koji žele u Veliku Britaniju i nalaze se na severu Francuske.

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 14.01.2018.

15:12

Francuski ministar: Pariz želi veću podršku Londona
Foto: GettyImages

To je izjavio francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb za list Žurnal di dimanš (Journal du Dimanche).

Nekoliko dana pre sastanka francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej u Sandherstu, gradiću kod Londona, Kolomb je rekao da bi trebalo revidirati sporazum između dve zemlje o pitanju migranata.

Prema sporazumu iz Tukea na snazi od 2004, migranti su zaustavljeni u Kaleu na severu Francuske i onemogućen im je ulazak u Veliku Britaniju.

Migranti već 20 godina žele na taj način da uđu u Veliku Britaniju, dok Francuzi povremeno izražavaju želju da se ponovno pregovora o tom sporazumu.

Jelisejska palata nedavno je saopštila da će migranti i bolje upravljanje migrantima u Kaleu biti jedna od tema Makrona i britanske premijerke.

Makron i Kolomb će uoči samita, u utorak, boraviti u Kaleu.

Francuski ministar je izrazio želju za dopunom sporazuma kako bi London "preduzeo konkretne mere u preuzimanju troškova" o migrantima u Kaleu i dodao da bi britanske vlasti mogle da povećaju prijem izbeglica i maloletnika bez pratnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: