Još jedno masovno trovanje, opet ilegalni furadan?

Nakon intenzivne pretrage terena oko sela Svilojevo kod Apatina otkriven je novi pomor životinja, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

18:00

Još jedno masovno trovanje, opet ilegalni furadan?
Foto: DZPPS, arhiva

Za svega nekoliko sati potrage kroz njive, pašnjake i nepristupačno rastinje pronađeno je 16 leševa otrovanih životinja, a među stradalim životinjama su opet strogo zaštićene vrste, navodi se u saopštenju.

"Pored mladog orla krstaša od pre nekoliko dana, danas smo pronašli i pet jedinki mišara, dve svrake, osam šakala, jednu lisicu i jednog psa. Na osam lokacija pored sela pronađene su životinjske iznutrice i leševi kokoški koji su bili zatrovani, najverovatnije ilegalnim furadanom", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U pomoć zaštitnicima ptica iz Srbije došle su kolege iz Mađarske sa timom specijalno obučenih pasa tragača.

Psi Falko i Karlo pridružili su se predstavnicima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i JP "Vojvodinašume" u detaljnoj pretrazi terena.

“Malo je reći da smo šokirani prizorom. Okolina Svilojeva nažalost je naširoko poznato žarište stradanja životinja od trovanja, pa smo tako i ovaj put zabeležili ogromnu štetu nanesenu prirodi", rekla je Mišković.

Opravdano se strahuje da leševa ima još i da su do sada pronađeni leševi samo deo ogromnog i užasnog trovačkog pohoda koji se godinama dešava oko ovog malog sela u zapadnoj Bačkoj.

Inače je trovanje prepoznato kao glavna pretnja opstanku orla krstaša, i drugih ugroženih grabljivica koje redovno stradaju od otrova namenjenih vrstama koje ljudi smatraju štetočinama.

“Naša organizacija vodi projekat za zaštitu orla krstaša PannonEagle, te smo odgovorili na poziv partnera iz Srbije da dođemo u Svilojevo nakon što je tamo otkrivena otrovana ženka krstaša. Falko i Karlo su u ovakvim slučajevima potrebni kako bi se garantovao pronalazak svih izvora trovanja i stradalih životinja na lokalitetu. U Mađarskoj je čak i zakonski omogućen pretres objekata bez naloga na osnovu sumnje usled sumnje na posedovanje otrova kada ovi psi na to upućuju”, kaže Deak Gabor iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode (MME - BirdLife Hungary).

Od početka decembra 2016. zabeleženo je čak sedam slučajeva trovanja divljih životinja širom Srbije. Stručnjaci upozoravaju da nerešavanje ovih slučajeva i nekažnjavanje počinilaca predstavlja ogroman problem za stanje životne sredine u Srbiji, kao i realnu pretnju po bezbednost i zdravlje stanovništva, navodi se u saopštenju.

Društvo ukazuje i da dve krivične prijave za trovanje nisu do sada rezultirale čak ni formiranjem optuženog predloga i traži da se stane na put svilojevskim trovačima i onima koji prodaju zabranjeno stedstvo u Apatinu i okolini.

Da podsetimo, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije otkrilo je masovno trovanje divljih životinja u Sremu krajem decembra. Društvu su slučaj prijavili lovci iz Vitojevaca.

Kako je tada za B92.net rekao Milan Ružić iz Društva, sumnja se da su životinje otrovane furadanom, ali su leševi životinja prosleđeni na detaljne analize. On je dodao da je ranijih godina bilo mnogo ovakvih slučajeva i da se u svakom slučaju ispostavilo da su životinje otrovane na isti način.

Inače, pesticid furadan je u EU i Srbiji zabranjen, ali na našim njivama i dalje ubija životinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: