UN: Nema druge reči za Trampa nego "rasista"

UN oštro osudile i nazvale "rasističkom" izjavu američkog predsednika Donalda Trampa koji je afričke zemlje i Haiti nazvao "rupama".

Izvor: Tanjug

Petak, 12.01.2018.

12:47

UN: Nema druge reči za Trampa nego
Tanjug-AP

"Ako se potvrdi, u pitanju je šokantna i sramna izjava predsednika SAD", rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava Rupert Kolvil. "Nema druge reči koja bi se mogla upotrebiti osim 'rasista'", dodao je on, a preneo Skaj njuz.

Tramp se navodno zapitao "zašto da ljudi poreklom iz vuko***ina dolaze u SAD", preneo je Vašington post. Komentar se odnosio, kako se veruje, na ljude sa Haitija i iz nekih afričkih zemalja.

Bela kuća nije negirala da je Tramp koristio vulgarne reči na sastanku sa članovima Kongresa a koji je bio posvećen pitanju imigracije.

Reagovale i "prozvane" zemlje

Afrička unija saopštila je da je "iskreno uznemirena" izjavom predsednika tokom koje je upotrebio vulgarni rečnik kada je zapitao zašto bi SAD prihvatale više imigranata iz afričkih zemalja i Haitija.

"Imajući u vidu istorijsku realnost koliko je Afrikanaca stiglo u SAD kao robovi, ova izjava je u suprotnosti sa prihvaćenim ponašanjem i praksom. To je naročito iznenađujuće jer SAD ostaju globalni primer kako je migracija rodila naciju izgrađenu na snažnim vrednostima različitosti i prilika", rekla je za AP portparolka Afričke unije Eba Kalondo.

Ona je dodala da Afrička unija veruje da "izjava poput ove škodi globalnim vrednostima o različitosti, ljudskim pravima i uzajamnom razumevanju, koje delimo".

Opozicioni poslanik iz Gane Ras Mubarak pozvao je danas na bojkot SAD dok američki predsednik Donald Tramp ne napusti tu funkciju. Mubarak je rekao da treba poslati "snažnu poruku Trampu da je svet ujedinjen protiv njegove vrste politike, koja je zatucana, razorna i nezdrava".

"Što pre (Tramp) shvati da je Americi potreban svet i da je svetu potrebna Amerika, biće bolje svima nama", rekao je Mubarak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: