Smene i tužbe u SPC u Australiji zbog Avganistanaca

Sveštenik SPC iz Australije Čedomir Videkanić navodi da je raščinjen zato što je iznajmio crkveni prostor grupi Avganistanaca, piše “Herald san“.

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

11:23

Smene i tužbe u SPC u Australiji zbog Avganistanaca
Ilustracija: Thinkstock

Kako navode, Videkanić je zbog toga podneo tužbu protiv tadašnjeg crkvenog lidera u Australiji i Novom Zelandu vladike Irineja Dobrijevića, kao i protiv svoje bivše parohije SPC i školske zajednice Sveti Stefan u melburnskom predgrađu Kejsbrou.

On tvrdi da je nakon izjamljivanja crkvenog prostora godine grupi Avganistanaca u oktobru 2014. godine od članova srpske zajednice bio izložen “pretnjama, zlostavljanju, zastrašivanju i diskriminaciji“.

Kako kaže, zbog toga je dobio niz zdravstvenih problema, među kojima su poremećaj ponašanja, depresija i nervoza.

Australijski “Herald san“ piše da je Videkanić rođen u BiH 1945. godine, da je sveštenik postao 1967, a da se u Australiju preselio 1973. godine kako bi radio kao sveštenik u crkvi SPC.

Prema saopštenju vladike Irineja, Videkanić je bio suspendovan zbog “ozbiljnog prekršaja“ koji je nastao zbog njegovog “lošeg upravljanja“.

“Sa dužnim poštovanjem svim verama, jasno je prema zakonima pravoslavne crkve zabranjeno izvođenje verskih rituala drugih verskih zajednica unutar naših crkava“, navodi se u saopštenju.

Međutim, Videkanić ističe da su njegova suspenzija i kasnije raščinjenje nezakoniti.

Prema njegovim rečima, vladika i SPC su bili dužni da mu obezbede "bezbedno radno mesto i jasne instrukcije".

Kako kaže, trebalo je da postoji jasan sistem o izjamljivanju crkvenog prostora i jasna politika i procedura za te slučajeve, a da crkva nije na dobar način brinula o njegovoj bezbednosti tokom zastrašivanja i zlostavljanja koje je doživeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: