Zeman: Nije Putin lud da napadne 10 puta jači Zapad

Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio da je Evropa stabilna bez obzira na utisak koji izazivaju mediji jer Rusija nije luda da napadne 10 puta jači Zapad.

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

10:39

Zeman: Nije Putin lud da napadne 10 puta jači Zapad
Foto: Getty Images

Prema njegovim rečima, za Evropu bi pretnju mogli da predstavljaju samo islamski teroristi ako uspeju da se u nju infiltriraju u većem broju.

"Čitao sam nekoliko statistika kako izgleda ruski vojni budžet u preračunu na dolare i to je jedna desetina američkog vojnog buddžeta, otprilike može da se uporedi sa britanskim. Drugim rečima, Rusi bi bili ludi da kada imaju deset puta manje izdatke za naoružavanje i armiju napadnu 10 puta jačeg protivnika", kazao je sinoć Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu češku televiziju TV Barandov.

Češki predsednik odbio je analize i komentare da situacija u Evropi i previranja podsećaju na vreme uoči Prvog svetskog rata a nemačku kancelarku Angelu Merkel označio je za vrlo uspešnu i iskusnu političarku bez obzira na, po Zemanovom mišljenju, grešku da je otvorila vrata imigrantima, ali greške se, kako je naglasio, dešavaju i najiskusnijim političarima.

"Evropa je veoma stabilna. Čega bih se plašio - infiltracije džihadista, znači većeg broja terorističkih napada u evropskim zemljama ali to je nešto sasvim drugo od rata", rekao je Zeman.

Da spreči tu jedinu realnu pretnju Evropa bi po oceni češkog predsednika morala da napravi bedem na svojim granicama.

"Evropa bi pre svega trebalo da ojača zaštitu svoje spoljašnje granice. Što još uvek ne radi. Ima organizacija, zove se Fronteks, ali ona je pomalo komična, poput armije iz operete koja za hiljade kilometara granica ima 15.000 ljudi. Gradonačelnik Beča mi je govorio da samo on u Beču ima više od 15.000 policajaca. Kao drugo, morali bi se deportuju u najmanju ruku oni koji nisu dobili azil a, usput, oni su većina, što se malo zna", rekao je Zeman.

Treća mera koja bi po mišljenju češkog predsednika zaštitila Evropu od te jedine pretnje jeste ekonomska i infrastrukturna pomoć zemljama iz kojih izbeglice i imigranti dolaze i da Evropa u tim zemljama otvori izbegličke logore ili prijemne, tzv. hot spot centre za registraciju izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: