"Ustoličen" albanski jezik; Opozicija: Nas diskriminišu

Upotreba albanskog jezika u institucijama i organima države na čitavoj teritoriji Makedonije je od danas proširena novim Zakonom o upotrebi jezika.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.01.2018.

14:31

Ilustracija: Thinkstock

Za taj zakon danas je u Sobranju glasalo 69 od 120 poslanika, a nisu prisustvovali poslanici najveće opzicione partije VMRO DPMNE, koji smatraju da taj zakon diskriminiše makedonski jezik.

Protiv tog zakona izjasnio se i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, smatrajući da se njime krši Ustav i ugrožava "unitarnost Makedonije".

Ali Ivanov sada treba da ga potpiše, a ako to ne učini, vladajuća kolcija je najavila ponovno glasanje posle kojeg zakon automatski stupa na snagu.

Vladajuća koalicija SDSM-DUI smatra da je Zakon o jezicima deo evroatlantske integracije Makedonije i da ne narušava ni Ustav, ni "unitarni karakter" države.

Makedonski premijer Zoran Zaev je više puta ponovio da će se tim zakonom unaprediti zadovoljavanje praktičnih potreba građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: