Istraživanje: Srbi najveći evroskeptici na Balkanu

Najveći evroskeptici na Zapadnom Balkanu su Srbi, pokazalo je istraživanje programa EU “Horizon“.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.01.2018.

22:47

Istraživanje: Srbi najveći evroskeptici na Balkanu
Foto: Gettyimages

Prema tom sitraživanju građani Kosova, koji se u ovom istraživanju posmatraju posebno, kao i Albanije, najviše okrenuti ka Evropskoj uniji (EU) u ovom regionu.

Prema tim podacima, Srbija na Zapadnom Balkanu prednjači i u stavu da EU donosi koristi samo onima koji su bogati i moćni, smatra gotovo 60 odsto ispitanika, prenosi Blic i dodaje da na taj način razmišljaju i Makedonci - 50 odsto, dok Albanci Evropu na ovaj način vide u mnogo manjoj meri.

Kako se navodi, Srbi u Evropskoj uniji vide i pretnju, kako po kulturni identitet, tako i po ekonomiju, dok najmanje bojazni da će Unija ugroziti njen kulturni identitet imaju ispitanici iz Albanije, koji od svih učesnika ankete u najmanjoj meri smatraju da je EU loša za njihovu ekonomiju.

Istraživanje je pokazalo da su Crnogorci, iako su najbliži ulasku u Evropsku uniju, skeptičniji i od građana Kosova i Albanije, kao i da slične stavove u sve tri oblasti imaju Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje nisu toliki evroskeptici kao što je to slučaj sa Srbijom, niti poput Srbije vide toliku pretnju EU po njihovu ekonomiju i kulturni identitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: