Trampova administracija bi "nuklearkama da smiri Ruse"

Administracija Donalda Trampa planira da oslbi ograničenja za upotrebu nuklearnog oružja i počne proces razvijanja novih nuklearnih bojevih glava.

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2018.

10:23

Trampova administracija bi
Getty Images

Kako prenose svetski mediji, to je rekao Džon Volfstal, nekadašnji specijalni asistent bivšeg predsednika SAD Baraka Obame za kontrolu oružja.

On je naveo da je imao uvid u nacrt te ideje, prema kojoj će se razvijati nuklearne bojeve glave koje bi trebalo da budu montirane na rakete tipa trident D5.

“Ta politika prema nuklearnom naoružanju je značajno više ratnička od one koju je proklamovala Obamina administracija. Tada se težilo umanjivanju uloge nuklearnog oružja u američkom sistemu odbrane“, navodi Gardijan.

Prema novom planu, proširene su i okolnosti u kojima SAD mogu da koriste nuklearno oružje, uz dozvolu da to bude učinjeno i u slučajevima kada “nenuklearni napad izazove masovne žrtve“.

Navodno je namera Trampove administracije da ovim potezom spreči Rusiju u korišćenju taktičkih bojevih glava u konfliktima u istočnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: