Ekvador bi da se reši Asanža?

Ekvador planira da iseli iz svoje ambasade u Londonu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji u toj zradi boravi već pet godina, piše Dejli mejl.

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2018.

07:34

Ekvador bi da se reši Asanža?
EPA, Facundo Arrizabalaga

Kako tvrdi taj list, Asanž je razbesneo predsednika Ekvadora jer ga je javno kritikovao zbog političkih saveznika u inostranstvu.

Sada ta južnoamerička država pokušava da pronađe "novu adresu" za Asanža i o tome razgovara sa vlastima u Londonu. To je potvrdio i ekvadorski ministar spoljnih poslova u utorak.

"Ekvador razmišlja i istražuje mogućnost pronalaženja rešenja kako bi se okončalo ovo petogodišnje neodrživo stanje", izjavila je ekvadorska ministarka spoljnih poslova Maria Fernanda Espinosa i dodala da nije moguće postići bilo kakvo rešenje bez međunarodne saradnje i saradnje sa velikom Britanijom koja je, kako je istakla, pokazala interes za "pronalaženje izlaza".

S druge strane, osnivač Vikiliksa i njegov pravni tim ostaju pri svojoj tvrdnji da je Asanž nelegalno "u pritvoru", što su potvrdile i UN pre dve godine. "Velika Britanija ne bi trebalo se bi da dopusti da je zaplaši Trampova administracija i pretnje da treba privesti Asanža", saopštio je Asanžov pravni tim.

Inače, u poslednje vreme dešava se nešto čudno u vezi Asanžovog naloga na Tviteru. Najpre je nestao, da bi se potov vratio, da bi potom osnivač Vikiliksa dodao pored svog imena peščani sat. To je mnoge njegove pratioce ostavilo u čudu i počela su nagađanja šta to znači.

Spekulacija na Tviteru ima mnogo, od toga da je na redu da se objave dokumenti o Hilari Klinton, do pretpostavke da će američki predsednik Donald Tramp da pomiluje Asanža. Međutim, tu je i onih koji kažu da je to samo logo Vikiliksa. Ono što je takođe zapalo za oko jeste da u kratkoj biografiji na toj društvenoj mreži sebe više ne označava kao “političkog zatvorenika“.

Ovo nije prvi put da korisnici te društvene mreže primećuju "neobičnosti" kada je u pitanju Asanžov nalog. Prvog dana 2018. godine Asanž je objavio pesmu pevačice M.I.A. “Paper Planes“, a uz to i kod koji niko dosad nije mogao da protumači.

Podsetimo, Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu već pet godina, u kojoj je zatražio azil, zbog pretnji da bude izručen Švedskoj, gde ga optužuju za seksualno uznemiravanje. Asanž smatra da je to samo maska za deportovanje u Ameriku, koja je "besna" na Asanža zbog stotina hiljada poverljivih dokumenata koje je Vikiliks objavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: