"Jesmo li se za to borili" / FOTO

Posle teške bolesti u Splitu je preminuo jedan od osnivača hrvatskog nedeljnika Feral tribjun, novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić.

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 10.01.2018.

15:55

Kako pišu hrvatski mediji, Feral i dalje mnogi smatraju svetionikom razuma i novinarskih sloboda u vreme nacionalističkog divljanja i mitomanije devedesetih.

“Iza satirične naslovnice Ferala, što mu je bio zaštitni znak, krili su se ozbiljni tekstovi koji su otkrivali afere, zločine i ispitivali politiku devedesetih”, navodi index.hr.
Lucić je u 2001. godine opisao kako je izgledalo osnivanje lista, 1993. godine.

“Sećam se, bila je subota. Redakcijske zdrave snage i jurišnici HDZ su zauzeli Slobodnu Dalmaciju. Na vratima nas je sačekalo obaveštenje da je sa štrajkom gotovo, a bila je postavljena i Knjiga predaje u koju se morao upisivati svako ko je hteo da uđe u zgradu. Sećam se, Ante Bušić i Dino Mikulandra, direktor i novi glavni i odgovorni urednik Slobodne Dalmacije, išli su od kancelarije do kancelarije i tražili izjave lojalnosti. Stigli su i do naše, u dnu hodnika. Viktor, Boro i ja smo ih pozdravili jednoglasnim NE. Potrpali smo svoju arhivu u gepek Maganjićevog automobile i otišli do Stefanela. Nije stiglo ni prvo piće, a mi smo imali čvrsti dogovor da će Feral da izlazi, ali u Feral tribjunu. Mnogi su govorili da to nije vreme za pokretanje novina, da je bolje sačekati jesen, da ne treba improvizovati i srljati…”, naveo je Lucić.
Lucić je rođen u Splitu 1964. godine, studirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a na Splitskom letu 1987. je napravio festivalske novine “Samer tajms”, da bi potom radio u Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu…

“Sećam se, Slobodna Dalmacija je htela da nam otme ime. Pokušali su da ga registruju u Zavodu za patente. Naivci, pojma nisu imali da smo mi već obavili tu formalnost. Pretili sun am sudskim tužbama, nismo se obazirali, imali smo pametnijeg posla. Sećam se, ponedeljak u šest ujutro, u štampariji Novog lista. Skakanje do visokog plafona kad su se izvrteli prvi brojevi. Sećam se, sedeli smo u gradskoj redakciji Novog lista kada je utrčala neka cura i pitala da li neko ima taj Feral, šta je to Feral… Sećam se da je momak koji je vozio pakete Ferala za splitsku kolportažu rekao kako ima osećaj da vozi sturju u Dalmaciju. Sećam se, bio je to 1. jun 1993. Ne sećam se da je iko od nas ikada zažalio što nismo čekali jesen”, napisao je Lucić.
Pored novinarskog rada, Lucić nije odustao od svoje profesije, od 2007. je sa Borisom Dežulovićem nastupao u pesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje”, a prošle godine je dobio nagradu “Judita” Splitskog leta, za umetnička dostignuća u dramskom i muzičkom programu za dramu Aziz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: