Sednica vrha SNS: Bez vanrednih parlamentarnih izbora

Predsedništvo SNS nije podržalo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, izjavio je lider te stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2018.

17:05

Sednica vrha SNS: Bez vanrednih parlamentarnih izbora
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Prema njegovim rečima, takva odluka je doneta uprkos tome što je na raspravi bilo skoro jednak broj onih koji su za i protiv vanrednih izbora.

"Članovi Predsedništva su sa samo dva glasa potiv, prihvatili tu ideju", rekao je Vučić.

Predsednik SNS je rekao i da će se lista u Beogradu zvati “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” i se na njoj neće pominjati nijedna stranka.

Opširnije o tome šta je sve nakon sednice rekao lider SNS - OVDE.

Vanredna sednica Predsedništva Srpske napredne stranke na kojoj je razmatran nastup naprednjaka na beogradskim izborima i eventualno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora završena je nešto pre 19 sati, nakon dva sata rasprave.

Sednica stranačkim prostorijama SNS na Novom Beogradu bila je zatvorena za javnost.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Predsednik države i lider SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti, ali je ostavio mogućnost da taj njegov predlog bude preglasan na vanrednoj sednici Predsedništva.

"Moguće je da budem preglasan, u šta ne verujem", rekao je tada Vučić.

Pred početak sednice, potpredsednica SNS Marija Obradović na pitanje o vanrednim parlamentarnim izborima odgovorila je da je "za, ako ta tema bude na dnevnom redu".
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Funkcioner SNS Aleksandar Jovičić kazao je da je "uvek za izbore", dok je Goran Knežević kazao da nije siguran da će vanredni izbori biti tema sednice.

"Vi znate moje mišljenje, ali mislim da su tema izbori u Beogradu", naglasila je funkcionerka SNS Zorana Mihajlović.

Marko Đurić "očekuje iscrpnu diskusiju".

"Čućemo argumente za i protiv", rekao je on, dok ostali iz vrha SNS nisu dali odgovor na pitanje o vanrednim parlamentarnim izborima.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Gojkovićeva je za Prvu tokom sednice izjavila da ima stavova u prilog tome da se ide na vanredne parlamentarne izbore, a rekla je i da će Vučić na kraju izneti svoj stav.

Kako kaže, “ozbiljno i argumentovano“ se razgovara o raspisivanju gradskih izbora.

Prema njenim rečima, "već sat vremena se iznose ozbiljni argumenti da bude i parlamentarnih izbora kada i gradskih".

Gojkovićeva je rekla i da nije isključeno da bude održana još neka sednica predsedništva "jer ima dovoljno vremena".

Na pitanje koji je krajnji zakonski rok da u isto vreme budu održani i gradski i parlamentarni izbori, Gojkovićeva je odgovorila: "Ima dovoljno vremena za raspisivanje, rok za održavanje beogradskih izbora je 23. mart, to je radni dan, znači 18. mart i sasvim je moguće da se ispune i jedni i drugi zakonski rokovi", zaključila je Gojković.

Prema njenim rečima, SNS neće dozvoliti da se na čelo Beograda vrate Dragan Đilas, Aleksandar Šapić i Miroslav Mišković.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Na sednici Glavnog odbora SNS-a 18. novembra prihvaćen je Vučićev predlog da se ne raspisuju vanredni parlamentarni izbori i tada su od 500 članova samo četiri glasala za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Večernje novosti" su nedavno pisale da se veliki broj funkcionera SNS zalaže za to da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Među njima je najglasniji i najuticajniji član predsedništva stranke i potpredsednik vlade Nebojša Stefanović, a za objedinjavanje izbora je i ministarka i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, tvrde Novosti. Podsetimo, pre samo dva i po meseca, posle sednice Predsedništva SNS su članovi Glavnog odbora glasali da ne bude izbora, rezultat je bio 500:4.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Kao jedan od glavnih argumenata zagovornika novih republičkih izbora, list pominje atmosferu i česte incidente u Narodnoj skupštini.

Kao razlog se navodi i to što bi, u slučaju da se u martu glasa i na republičkom nivou, u sledećem izbornom ciklusu 2022. godine mogli da budu održani opšti izbori - od lokalnih do predsedničkih.

Beogradski izbori trebalo bi da budu držani između 4. i 18. marta, a predsednica Skupštine Maja Gojković najverovatnije će ih raspisati krajem januara.

Od odluke da li će se istog dana glasati i za parlament u velikoj meri zavisi i u kom "pakovanju" će na izborima nastupiti vladajuće stranke, navele su "Novosti".
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: