Otopljavanje: Srele se dve Koreje i postignut je napredak

Severna i Južna Koreja postigle dogovor o pregovorima u cilju smirivanja tenzija, saopštile obe strane posle prvog susreta zvaničnika nakon dve godine.

Izvor: B92, Beta/AFP

Utorak, 09.01.2018.

11:21

Otopljavanje: Srele se dve Koreje i postignut je napredak
EPA-EFE/JUNG UI-CHEL / POOL

Dve zemlje su se "složile da stišaju sadašnje vojne tenzije i da o tome održe vojne pregovore", navodi se u sapoštenju.

Nakon sastanka je saopšteno i da će sportisti i severnokorejski zvaničnici otputovati na Zimske olimpijske igre (ZOI) u Južnoj Koreji u februaru.

Severna Koreja će poslati u Južnu Kreju delegaciju koju će činiti članovi Nacionalnog olimpijskog komiteta, sportisti, navijači, novinari. Južna Koreja će, kako se navodi, severnokorejskom timu obezbediti opremu.

Pjongjang je predlog o slanju delegacije izneo jutros na pregovorima Severne i Južne Koreje, prvim posle dve godine.

Pre toga saopšteno je da su se dve Koreje saglasileda obnove hitnu vojnu liniju, saopštila je južnokorejska vlada. Vojna linija koja je obnovljena najpre će služiti za sprečavanje incidenata u Žutom moru, javila je agencija Jonhap.

Vojni zvaničnici Južne Koreje već su proverili vezu sa Severnom Korejom na zapadnoj obali.

"U ovom trenutku vlasti Juga i Severa mogu da kontaktiraju u zapadnom sektoru. Naša zemlja je s tim u vezi odlučila da od srede u 8 časova (ponoć po srednjeevropskom vremenu) normalizuje ovu liniju“, saopštio je južnokorejski zvaničnik za agenciju Jonhap.

Prema njegovim rečima, ostalo je da se reše još neka "tehnička pitanja".

Delegacije su se sastale u demilitarizovanoj zoni - u selu Panmundžon.

Do otopljavanja odnosa došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća severnokorejskih sportista na ZOI u Južnoj Koreji, uprkos tenzijama izmedju dve zemlje zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

Južna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

(Kraj) aja/san

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: