Austrijska ministarka: Sankcije Rusiji su "tupe"

Nova ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel smatra da sankcije EU protiv Rusije nisu donele očekivane rezultate i ocenila da su one "tupe".

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.01.2018.

08:57

Austrijska ministarka: Sankcije Rusiji su
Getty images

Knajsel je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", kazala da bi mogla održati predavanje o međunarodnom pravu i podsetila da su jedine sankcije koje su vodile ka jednom rezultatu sportske sankcije protiv Južne Afrike.

"Sankcije, koje su usvojene 31. jula 2014. godine usmerene su pre svega protiv naftnog i gasnog sektora vezano za arktička bušenja. Te sankcije, prema mom posmatranju, zato što sam se bavila energetskom politkom, nisu bile plodnotvorne, pošto je na jesen 2014. cena nafte pala za više od 70 odsto. Pre svega od SAD željeno slabljenje ruske naftne industrije nije pokazalo željene rezultate. Sankcije bukvalno nisu delovale“, uverena je ona.

Rekla je i da će Austrija, po pitanju sankcija, delovati u saglasnosti sa evropskim partnerima. "Biću 21. januara na sastanku ministara u Briselu i vodiću razne bilateralne razgovore kako bih identifikovala pozadinu", objasnila je Knajsel.

Istakla je da je njen stav da uvek najpre sagleda atmosferu, dodajući da diplomatija ima mnogo veze sa atmosferom. Takođe je kazala da ne teži ka preuzimanju uloge posrednika između Brisela i Moskve, ali je najavila da će posetiti Rusiju na poziv njenog kolege Sergeja Lavrova.

Upitana da kaže da li smatra da su sankcije pravedne Knajsel je istakla da "pravednost nije kategorija u politici“, a na pitanje da li je režim sankcija EU pogrešan, podvukla je da su se sankcije pokazale "tupim".

Kada je reč o vojnoj intervenciji Rusije u Siriji Knajsel je pojasnila da je ona usledila 30. septembra 2015. u dogovoru sa više država, između ostalih sa Kinom, Irakom, Iranom i SAD, i da je omogućila da Islamska država ne uđe u Latakiju.

Podsetila je da je specijalni izaslanik UN De Mistura upozoravao da, ako Islamska država, bude napredovala ka Latakiji onda će odatle stotine hiljada ljudi pokušati da preplivaju Mediteran.

"Napredovanje Islamske države je 2015. bilo ogromno i govorilo se tada da ruska intervencija donosi novu dinamiku u sirijski konflikt. Sada je pokazano da je ta dinamika bila uneta“, objasnila je ona.

Kada je reč o uštedama koje najavljuje nova vlada Knajsel je rekla da će one uslediti u nekim doprinosima. "Imamo neka mini članstva u raznim organizacijama i udruženjima za koja se delimično možemo upitati ko su one"“, rekla je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: