Dve Koreje nastavljaju danas pregovore nakon dve godine

Južna i Severna Koreja nastaviće danas u pograničnom selu Panmundžon zvanične pregovore prekinute pre dve godine.

Izvor: Beta

Utorak, 09.01.2018.

07:48

Dve Koreje nastavljaju danas pregovore nakon dve godine
Thinkstock

Dve delegacije će se sastati u demilitarizovanoj zoni koja je zapravo granica između dve zemlje Korejskog poluostrva koje nikada nisu priznale jedna drugu i koje su praktično i dalje u ratu, objavio je Si-En-En.

U Panmundžonu, na 38. paraleli, Severna i Južna Koreja su potpisale primirje posle rata vođenog od 1950. do 1953. godine.

Biće to prvi zvanični razgovori posle dve godine, a poslednji pregovori, održani na istom mestu 2015. godine, trajali su 44 sata bez prekida.

Do novog otopljavanja odnosa došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća severnokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji, uprkos tenzijama između dve zemlje zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

"Iskreno se nadam da će ZOI u Južnoj Koreji biti uspešne. Spremni smo da preduzmemo neophodne mere, među kojima je slanje naše delegacije", rekao je Kim u novogodišnjoj poruci i dodao bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dve zemlje.

Sledećeg dana Seul je odgovorio predlogom da 9. januara budu održani razgovori na visokom nivou sa Pjongjangom.

U sredu, 3. januara, Pjongjang je u Panmundžonu, posle dve godine hladnih odnosa, ponovo uspostavio "crveni telefon" - kanal komunikacije s južnim susedom, dan pošto je Seul ponudio dijalog kao odgovor na poziv Kim Džong Una na poboljšanje odnosa dve Koreje.

Južna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: