Amfilohije: Ništa lično protiv Vučića, opelo držao Dačiću

Amfilohije rekao da se nada da predsednik Vučić ne pripada onima "koji su spremni da se odreknu istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda".

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2018.

09:56

Amfilohije: Ništa lično protiv Vučića, opelo držao Dačiću
Tanjug, arhiva

Mitropolit crnogorsko-primorski je preko portala In4S reagovao na osude zvaničnika Srbije na njegovu raniju izjavu da strahuje da Vučićeva politika "vodi izdaji Srbije i Kosova". Kako je rekao, protiv Vučića nema ništa lično, a istakao je i da nije njemu držao opelo već "Ivici Dačiću i tadašnjoj Skupštini".

"Nikoga ne napadamo ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države", poručio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve i saopštio da nema ništa lično protiv Vučića.

Amfilohije je kazao da je "neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom" i ocenio da je pitanje Kosova i Metohije pitanje "sudbine naroda".

"Gospodin Vučić je predsednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo je pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje Kosova i Metohije 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", kazao je Amfilohije.

Dodao je da je prihvatanjem Briselskog sporazuma "krenulo odricanje od Kosova i Metohije".

"Nadam se da Vučić ne pripada onima koji su spremni da se odreknu svoje istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda, kao što je to uradila dukljansko-montenegrinska vlast u današnjoj Crnoj Gori", kazao je Amfilohije.

Zvaničnici Vlade Srbije oštro su u ponedeljak osudili raniju izjavu mitropolita SPC o strahu da Vučić "vodi politiku izdaje Srbije i Kosova" i poručili mitropolitu da on, kao crkveni poglavar, "neće voditi državnu politiku Srbije".

Generalni sekretar predsednika Srbije NIkola Selaković je ocenio da se Amfilohije ne bavi pravoslavnim stvarima, već "vradžbinama", kada govori o stvarima koje se nisu desile.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je bio oštriji, rekavši da je Amfilohije "njega i Vučića žive sahranjivao".

"Kada je Kosovo zaista bilo izdano i napušteno, Amfilohije Radović nije sahranjivao žive i nije bacao kletve na one koji su zabranjivali srpsko ime u Crnoj Gori i priznali Kosovo kao nezavisnu državu, a pravdali i hvalili NATO bombardovanje", saopštio je Vulin.

Vučić za sada nije komentarisao Amfilohijev istup i najavio je da će o tome govoriti 14. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: