Dodik: Pedi Ešdaun je međunarodni kriminalac

Lider RS Milorad Dodik rekao je na svečanoj akademiji povodom Dana republike da Srbima u RS "niko administrativnim merama ne može oduzeti RS".

Izvor: Beta

Utorak, 09.01.2018.

16:17

Dodik: Pedi Ešdaun je međunarodni kriminalac
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

"Prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska je država, a BiH državna zajednica i borićemo se da se vrate nadležnosti koje su joj oduzete", rekao je Dodik.

On je optužio međunarodne predstavnike za prenos nadležnosti RS na BiH, a nekadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna je nazvao "međunarodnim kriminalcem".

Dodik je najavio da će RS u narednom periodu na referendumu doneti i novi Ustav, koji je, kako je istakao, već skoro napisan i u skladu je sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Republika Srpska nastavlja svojim korakom i na referendumu smo pokazali svoje jedinstvo", izjavio je predsednik RS.

On je ocenio da RS ne postoji 26 godina, već mnogo duže.

"Srpska je i nevesinjska puška i Gavrilo Princip, Petar Kočić, Jovan Dučić, Branko Ćopić i drugi. Ni Ustavni sud BiH nije nam mogao zabraniti da svoje izveštaje šaljemo na sednice UN i time smo omogućili da se i naš glas čuje i da se suprostavimo neistini i napadima na Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Istakao je i da narod u RS nikada Srbiji neće zaboraviti pomoć da se stavi veto na rezoluciju o Srebrenici.

"Postojanje i razvoj RS je pobeda stradalnika i ataci na RS, utvrđenu Dejtonskim sporazum, ne prestaju i neprihvatljivo je da bošnjački političari u Sarajevu preglasavaju Srbe i Hrvate i time se narušava mir i stabilnost", naveo je Dodik.

U RS se danas obeležava 9. januar kao Dan republike.

Ustavni sud BiH je krajem 2015. godine doneo odluku prema kojem je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminišuće po građane ovog entiteta u BiH, jer se tada obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Vlasti RS su u septembru 2016. godine održale referendum na kojem su građani glasali da 9. januar i dalje bude Dan RS, mada je Ustavni sud BiH zabranio održavanje tog referenduma.

U novembru 2016. godine Narodna skupština RS usvojila je izmene Zakona o praznicima, prema kojem 9. januar više nije državni praznik, već praznik neobavezujućeg i sekularnog karaktera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: