Batut: Većina obolelih od malih boginja nevakcinisana

Od oktobra do danas na teritoriji Srbije registrovano 886 slučajeva malih boginja, od kojih je 401 laboratorijski potvrđen u Institutu Torlak, objavio je Batut.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.01.2018.

16:57

Batut: Većina obolelih od malih boginja nevakcinisana
Foto: Gettyimages

Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Prema podacima iz Batuta, većina obolelih osoba, 92 odsto je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku, a od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 117 obolelih osoba.

Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana, a sedam dana kasnije je i Klinički centar u Nišu prijavio smrtni ishod deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje takođe nije bilo vakcinisano.

U oba slučaja bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku razvila su se zapaljenja pluća.

Od početka novembra prošle godine, epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Beograda, Kraljeva, Niša, Bujanovca, a od početka decembra i na teritoriji Smederevske Palanake, Velike Plane, Bojnika i Bora.

Od početka januara 2018. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji Novog Sada i Leskovca.

Inače, na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: