Kalašnjikov: Vratite nam pola Ukrajine ako...

Ukrajina treba da odustane od Harkova, Dnjepropetrovska, Donbasa i drugih teritorija, ako kao okupaciju posmatra period tokom kog se nalazila u sastavu SSSR-a.

Izvor: B92

Nedelja, 07.01.2018.

14:47

Kalašnjikov: Vratite nam pola Ukrajine ako...
Foto: Tanjug/AP

To je za Sputnjik izjavio predsednik Komiteta ruske Državne dume za poslove ZND, evroazijske integracije i veze sa sunarodnicima Leonid Kalašnjikov.

„Ako se o tome ozbiljno govori, treba vratiti pola današnje Ukrajine Rusiji, ne samo Krim, jer ni Harkov ni Dnjepropetrovsk ni Donbas do stvaranja SSSR-a nisu bili u sastavu Ukrajine“, rekao je Leonid Kalašnjikov.

Direktor Ukrajinskog instituta za nacionalna sećanja Vladimir Vjatrovič izjavio je u petak da Kijev treba da radi na tome da se boravak Ukrajine u sastavu SSSR-a prizna kao „boljševička i komunistička okupacija“.

„Radi se o sovjetskoj okupaciji, o uspostavljanju prvo boljševičkog, a zatim komunističkog okupacionog režima“, rekao je Vjatrovič, piše ukrajinski „Obozrevatelj“.

Međutim, on je saopštio da Akt proglašenja nezavisnosti Ukrajine iz 1991. godine neće biti revidiran. U dokumentu se govori o nedeljivosti i neprikosnovenosti teritorije te zemlje.

Nakon revolucije 1917. godine i osnivanja Ukrajinske Socijalističke Sovjetske Republike sa prestonicom u Harkovu, ona je dobila teritorije koje su pripadale Ruskoj imperiji, ne samo Malorusiju, već i Donbas i Novorusiju: Donjeck, Lugansk, Herson, Nikolajev, Odesu, Dnjepropetrovsk, Kirovograd. Već 1939-1940. godine u sastav republike su ušle i Istočna Galicija, Severna Bukovina, Južna Besarabija. Na kraju rata 1945. godine — Zakarpatje. Krim je poslednji ušao u sastav Ukrajine — 1954. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: