"Naša kultura je u opasnosti, ako ne osiguramo granice..."

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je da bi u Evropu moglo da dođe i do deset miliona izbeglica iz Afrike, ako EU ne obezbedi svoje granice.

Izvor: B92

Subota, 06.01.2018.

22:32

Getty Images

On je istakao da bi takav scenario mogao da se dogodi u narednim godinama.

"Ako Evropska unija ne bude nabavila hrabrost da ojača svoje spoljne granice, o čemu konstantno brblja, a ništa ne radi, mi ćemo u narednim godinama ovde imati još deset miliona izbeglica iz Afrike", rekao je Zeman.

Prema njegovim rečima, dalje naseljavanje izbeglica iz pretežno muslimanskih država predstavlja pretnju za evropsku kulturu.

Umesto daljeg primanja izbeglica, Zeman kaže da bi EU trebalo da ponudi finansijsku pomoć državama iz kojih izbeglice dolaze.

Češki predsednik se ironično saglasio sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja je istakla da za islam ima mesta u evropskoj kulturi.

"Definitivno je tako, a sve zbog rata sa Otomanskim carstvom", rekao je Zeman.

Češka nije jedina država EU koja ima problem sa izbegličkom situacijom, slične stavove su iznosili i Mađarska i Poljska, koje su odbile da prihvate obavezne kvote za prihvat migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: