"Obrve su podignute u EU, stiže novi veliki problem"

Ulazak desničarske Slobodarske partije u austrijsku vlast je naveo na podizanje mnogo obrva u Evropskoj uniji, piše Juronjuz.

Izvor: B92

Petak, 05.01.2018.

17:52

Getty Images

Kako se navodi, koalicija Narodne stranke Sebastijana Kurca i partije koju predvodi Hajnc-Kristijan Štrahe mogla bi da izazove promene u evropskoj migrantskoj politici.

Juronjuz piše da je na početku ove godine najveće pitanje koliko će austrijska politika biti "zarazna", odnosno da li će naići na podršku u drugim članica EU.

"Postoji tendencija u relaksiranju odnosa tih partija. U daljem razvoju situacije, to bi moglo da vodi nadnacionalnoj saradnji, odnosno zajedničkom istupanju u Evropskoj uniji", navodi profesor Bendžamin Bijard.

Juronjuz dodaje da je migrantska politika EU već bila na ispitu posle odluka Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke da odbiju usvajanje obaveznih kvota za prijem migranata.

"To je trebalo da rastereti Italiju i Grčku, ali dogovora nije bilo. Sada je Beč spremniji nego ikad da se udruži sa Višegradskom četvorkom. To bi mogao da postane veliki problem za Evropsku uniju i mogao bi da dovede do uvođenja nove migrantske politike", zaključuje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: