Đinping demonstrira silu: Vojsko, ne boj se smrti

Kineski predsednik Si Đinping obratio se hiljadama vojnika u provinciji Hebei u govori koji mediji ocenjuju kao "još jednu demonstraciju sile kineskog vođe".

Izvor: B92

Četvrtak, 04.01.2018.

09:38

Đinping demonstrira silu: Vojsko, ne boj se smrti
Ilustracija: Getty Images

Đinping je vojnicima poručio da "uvek budu spremni za borbu i sigurni da će pobediti", kao i da se ne plaše "ni smrti ni poteškoća".

"U pitanju je potez osmišljen kako bi dodatno ojačao njegovu političku poziciju", ocenio je "Gardijan".

Kako se navodi, Đinping je tako potvrdio status najdominantnijeg lidera u Kini od Mao Cedunga.

"Vojska će biti elitna i snažna sila koja je uvek spremna da se bori, sposobna za okršaj i sigurna u pobedu, kako bi se ispunili zadaci Partije i naroda u novoj eri", rekao je Điping.

Zvanično glasilo Komunističke partije navelo je da se posle te rečenice "prolomio gromoglasan aplauz". Govor kineskog predsednika i izveštaj sa događaja objavljen je kao glavna vest na naslovnoj strani ovog dnevnog lista, a Điping je na fotografijama obučen u maskirnu uniformu.

Kako se navodi, naoružane trupe su se okupile na više od 4.000 lokacija u Kini kako bi slušali govor vrhovnog komandanta, a zatim su se svi, okrenuti ka crvenoj zastavi, zakleli da će odlučno ispunjavati sve Sijeve naredbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: