Nemačka podržala demonstracije u Iranu: "Za poštovanje"

Nemačka je saopštila da sa zabrinutošću prati razvoj dogadjaja u Iranu, ali i istakla da demonstranti "zaslužuju poštovanje".

Izvor: B92

Sreda, 03.01.2018.

13:48

Nemačka podržala demonstracije u Iranu:
Foto: Tanjug/AP

"Vlada smatra legitimnim kada ljudi hrabro protestuju na ulicama zbog njihovih ekonomskih i političkih problema, kao što se to trenutno dešava u Iranu i oni imaju naše poštovanje", rekla je portparolka nemačke vlade Ulrike Demer, prenosi Rojters.

Ona je pozvala vlasti u Iranu da započnu dijalog sa demonstrantuima i da odgovore proporcionalno onima koji su učestvovali u nasilju, ali i istakla da je Nemačka uznemirena brojem smrtnih slučajeva tokom šestodnevnih nemira.

Antivladini protesti u Iranu, započeli su 28. decembra u nekoliko gradova, a do sada je u njima poginulo više od 20, a uhapšeno nekoliko stotina ljudi.

Demonstracije su počele zbog teške ekonomske situacije, ali neki demonstranti uzvikuju parole protiv vlade i vrhovnog lidera Ajatolaha Ali Hameneija.

Hamnei je u utorak optužio neprijatelje Islamske republike za podsticanje nemira u toj zemlji, dok se nastavljaju antivladine demonstracije pokrenute prošle nedelje, navodi Rojters.

"Poslednjih dana, neprijatelji Irana koriste različito oruđe uključujući keš, oružje, politiku i obaveštajni aparat kako bi stvorili probleme Islamskoj republici", naveo je Hamnei u izjavi postavljenoj na njegovom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: