Tramp preti ukidanjem pomoći Palestincima, a od Izraela...

Predsednik SAD Donald Tramp najavio da bi njegova zemlja mogla da uskrati novčanu pomoć Palestincima jer oni više nisu voljni da pregovaraju o miru s Izraelom

Izvor: Beta

Sreda, 03.01.2018.

08:32

Tramp preti ukidanjem pomoći Palestincima, a od Izraela...
Foto: Tanjug/AP

On je s druge stane nagovestio da će Izrael morati da "plati više" u budućim pregovorima za njegovo priznanje 6. decembra da je Jerusalim glavni grad Izraela.

"Ne plaćamo samo Pakistanu milijarde dolara ni za šta, nego mnogim drugim zemljama i drugima. Na primer, plaćamo Palestincima stotine miliona dolara godišnje i ipak ne dobijamo zahvalnost i poštovanje. Oni čak ne žele da razgovoraju o odavno zakasnelom mirovnom sporazumu s Izraelom", napisao je Tramp sinoć na svom Tviter nalogu.

Američki predsednik je ocenio da su SAD skinule Jerusalim "najteži deo pregovora" sa dnevnog reda, ali da će "Izrael za to morati da plati više".

"Ali Palestincima koji ne žele više da razgovaraju o miru, zašto bismo mi ubuduće davali te velike uplate", napisao je on.

Tramp je tim tvitovima pokazao da su njegova nastojanja da posreduje bliskoistočnom mirovnom sporazumu u zastoju, navodi AP.

Izraelski mediji komentarišu da on namerava da iznudi moguće buduće koncesije od Izraela za svoje priznanje Jerusalima koje je razgnevilo Palestince i koji više ne žele SAD kao posrednika u mirovnom procesu.

Isti izvori navode da su Trampovi planovi o značajnom smanjenju američke pomoći Palestinskoj upravi posledica palestinske odluke da zbog priznanja Jeruaslima kao samo izraelskog glavnog grada prekinu sve angažmane s Trampovom administracijom.

U odgovoru na Trampove tvitove, Hanan Ašravi, članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), ocenila je da je on ne samo "prekršio međunarodno pravo, već je jednostavno uništio svaku osnovu mira".

Hanan Ašravi je optužila Trampa da sabotira palestinsku "potragu za mirom, slobodom i pravdom" i da on sada krivi Palestince "za posledice svojih neodgovornih akcija".

Trampovoj pretnji Palestincima prethodila je izjava američke ambasadorke u UN Niki Hejli na konferenciji za novinare u Njujorku da će SAD prekinuti finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA), ako se ne vrate pregovarsčkom stolu. Godišnja pomoć SAD toj agenciji koja pruža usluge Palestincima u pojasu Gaze, Jordanu i Libanu iznosi više 300 miliona dolara.

Neimenovai zvaničnici na koje se poziva AP navode da relativno mali deo od preko 220 miliona dolara koje SAD planiraju da pošalju Palestincima ove godine ide Palestinskoj upravi. Većinu dobijaju nevladine organizacije, tako da je moguće da se pomoć njima preusmeri.

Trampovo priznanje Jeruslima u čijem istočnom delu Palestinci planiraju sedište svoje buduće nezavisne države palestinski lideri su označili svrstavanjem uz Izrael u odnosu na jedno od najosetljivijih pitanja u sukobu između da naroda.

Izrael je anektirao istočni Jerusalim, nakon što ga je okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju.

Tramp je tvrdio da njegova odluka o Jerusalimu neće unapred odrediti ishod pregovora o budućim granicama grada i da neće naneti štetu izgledima za postizanje mirovnog sporazuma. Palestincima zauzvrat ništa nije obećano.

Iako je paletinski predsednik Mahmud Abas ocenio da je priznanje Jerusalim uništilo Trampov kredibilitet kao mirovnog posrednika, on nije rekao da te pregovore sada isključuje.

Trampove tvitove AP je ocenio kao prećutno priznanje da je odluka o preseljenju ambasade u SAD u Jerusalim nanela štetu planovima za obnovu mirovnog prcesa koji je on nazvao "konačnim sporazumom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: