"Hvatali žene za međunožje tokom dočeka - ima uhapšenih"

U Nemačkoj je novogodišnja noć prošla uz pojačane mere bezbednosti kako bi žene bile zaštićene od seksualnog uznemiravanja poput onog na dočeku 2016. u Kelnu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.01.2018.

15:37

Foto: Tanjug, AP

Kako je BBC preneo, organizator proslave Nove godine u Berlinu prvi put je imala "sigurnu zonu" za žene. Međutim, nemački mediji navode da je u Kelnu protekle noći bilo sedam slučajeva seksualnog uznemiravanja, a u Berlinu deset.

Policija je u Berlinu, u kojem je više stotina ljudi dočekalo je Novu godinu kod Brandenburške kapije, uhapsila sedam osoba, javlja AP.

RT piše da većinu uhapšeni čine mladići iz Avganistana i Sirije.

Iz policije navode da su oni "hvatali žene za međunožje ili za zadnjicu":

"Slučajevi seksualnog uzmeniravanja nažalost su se dogodili tokom dočeka Nove godine u Berlinu. Ne tolerišemo takve stvari, počinioci će biti uhapšeni", rekao je ranije Tomas Nuendorf iz berlinske policije.

Sličnih napada bilo je i u Kelnu - devet žena tvrdi da su ih nepoznati muškarci "neprikladno dodirivali" tokom dočeka, dok iz kelnske policije ističu da nije bilo incidenata kao tokom dočeka 2016. godine.

Policija Hamburga navodi da je bilo malo slučajeva seksualnog uznemiravanja tokom dočeka, dok iz minhenske policije ističu da tek treba da procene situaciju jer "takvi slučajevi uglavnom isplivaju na površinu dan-dva kasnije".

Podsećamo, prema pisanju medija veće grupe migranata nasrtale su i pljačkale više desetina žena u Kelnu tokom dočeka 2016. godine, a slični slučajevi su zabeleženi i u drugim nemačkim gradovima.

Keln je zato proširio zonu bezbednosti oko čuvene gradske katedrale i obližnje glavne železničke stanice, uz veći broj kamera i bolje osvetljenje.

U tim zonama bio je zabranjen vatromet, a policajci su sprečavali formiranje većih grupa ljudi.

Sličnih mera bilo je u Hamburgu i Minhenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: