"Sudbina naprednjačke vlasti biće odlučena u Beogradu"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio da jezgro opozicije čine ta partija i Pokret slobodnih gradjana, koji se zalažu za što širi opozicioni front.

Izvor: B92

Petak, 22.12.2017.

13:45

Tanjug, Dimitrije Goll, arhiva

On smatra da će sudbina naprednjačke vlasti biti odlučena u Beogradu. "Svi iz prave opozicije su dobrodošli, Demokratska stranka, Dosta je bilo i Dveri. Opozicioni front je počeo da se širi i pokazali smo da možemo da se dogovorimo. Bilo bi racionalno da se opozicija što pre dogovori o zajedničkom nastupu", rekao je on za TV Naša.

Jeremić je naveo da "nazadni sistem" može biti promenjen samo "udarcem aždaje u glavu" i istakao da su za to beogradski izbori dobra prilika koju bi trebalo iskoristiti.

Povodom kandidature Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda, Jeremić je rekao da će Narodna stranka uskoro doneti odluku o tome da li će podržati Đilasa, uz podsećanje na svoja ranija neslaganja sa bivšim predsednikom Demokratske stranke.

"Moramo, međutim, ostaviti lične sujete po strani. Potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević je na sastanku sa Đilasom citirao narodnu uzrečicu da se, kada su deca bolesna zovu i stričevi sa kojima ne razgovarate", naveo je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je kao novi primer bahatosti vlasti naveo plastičnu novogodišnju jelku u centru Beograda, koja je trebalo da bude plaćena 83.000 evra, rekavši da kroz ruke vlastodržaca prolazi toliki novac da im ni 83.000 evra za jelku ne izgleda mnogo.

"Za novogodišnju šaradu izdvojiće 100.000 evra za koncert, više od 200.000 evra za vatromet i milion i po evra za osvetljenje. To se događa u gradu u kojem više nema besplatnih udžbenika, deca se leče SMS porukama, bolnice se raspadaju i nema dovoljno vrtića, a vlast pravi pevajuću fontanu za dva i po miliona evra, planira jarbol od dva miliona", rekao je Jeremić.

On je ukazao da Narodna banka Srbije krši zakon koristeći devizne rezerve za servisiranje javnog duga tako što obaveze po dospelim obveznicama plaća iz deviznih rezervi.

"Pitam da li je činjenica da su u novembru devizne rezerve smanjene za 655,9 miliona evra po osnovu dospeća hartija od vrednosti Republike Srbije, kao što je saopštila NBS, isplaćene za razduživanje, odnosno plaćanje hartija od vrednosti. To nije računovodstvena smicalica, nego ozbiljno kršenje zakona. Ko će za to da odgovara, guverner, premijer ili Aleksandar Vučić koji je i guverner i premijer i sve ostalo", rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je istakao da je borba protiv korupcije i kriminala lažna i dodao da Vučić koristi partijske skupove za najave hapšenja, dok se novcem gradjana iz budžeta plaćaju ogromne odštete onima koji su uhapšeni bez osnova.

"Viši sud u Beogradu je u prethodne dve godine, od 4. januara 2016. godine bio u blokadi 714 dana zbog 26 miliona dinara koje bi trebalo da isplati ljudima koje su uhapsili na pravdi Boga da bi doktor Nebojša Stefanović mogao da se slika i pokazuje da se bavi borbom protiv korupcije", rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da je dvodnevna poseta Vučiću Moskvi primer nepripremljene posete, jer nema gotovo nikakvih rezultata.

"Koliko je poseta sadržajna, najbolje govori sam Vučić koji na Crvenom trgu staje i daje izjavu domaćim medijima i kaže da su zbog njega čistili sneg na ulicama Moskve i da je to neverovatna čast, toliko da mu je bilo neprijatno. Kada izjavi nešto tako, ne može da vas ne zabrine njegovo stanje svesti", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: