Austrijska vlada položila zakletvu, Kurc najmlađi ikada

Nova austrijska vlada, koju čine Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO) na čelu sa Sebastijanom Kurcom (31) položila je zakletvu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.12.2017.

13:02

Austrijska vlada položila zakletvu, Kurc najmlađi ikada
Foto: Tanjug/AP

Kurc je tako postao najmlađi kancelar u Austriji i svetu.

Polaganje zakletve pred austrijskim predsednikom Van der Belenom proteklo je uz brojne proteste u Beču od kojih je jedan održan i ispred njegove kancelarije.

Pregovori o novoj vladi izazvali su veliku buru u Austriji u poslednjih nekoliko meseci, imajući u vidu to da će u Vladi biti Slobodarska partija sa krajnje desnice poznata po ekstremnim stavovima.

Policiji je bilo prijavljeno devet demonstracija koje su organizovane na različitim delovima centra grada, da bi se povorke na kraju spojile u centru, na trgu Heldenplac, nedaleko od sedišta vlade i predsednika zemlje.

Na proteste su pozvali Udruženje studenata, udruženje đaka, brojne levičarske organizacije, među kojima su bile i one najekstremnije čiji su učesnici došli, i pored zabrane, zakamuflikranog lica.

Učesnici demonstracija, kojih je bilo više hiljada, uzvikivali su parole protiv učešća desničarske FPO u novoj vladi i upozoravajući da se time "vraća fašizam" u Austriju.
Foto: Tanjug, AP
Moglo se čuti i da se protiv te vlade treba boriti na ulicama, strajkovima sve dok ne bude svrgnuta.

Policija je, zbog protesta uvela zonu zabrane pristupa oko vladinih zgrada u centru Beča, a tu zonu obezbeđuje oko 1.500 policajaca.

Inače, sa 31 godinom Sebastijan Kurc postao je najmlađi predsednik vlade ne samo u istoriji Austrije, već uopšte u svetu.

Do sada je najmladji austrijski kancelar bio Leopold Figl koji je 1945. prilikom polaganje zakletve imao 43 godine.

Ukoliko se Kurc bude zadržao na mestu kancelara do godina Figla kada je došao na tu funkciju, ušao bi ponovo istorijske anale, ovaj put kao šef vlade sa najdužim stažom od Drugog svetskog rata.
Foto: Tanjug, AP
Trenutno rekord po dužini staža kao kancelar drži Bruno Krajski, koji je od aprila 1970. do maja 1983. bio na čelu austrijske vlade. Krajski je, kada je prvi put položio zakletvu, imao 59 godine.

Osim toga, odlazeći kancelar Kristijan Kern ulazi u anale kao šef vlade sa najkraćim stažom od svega godinu i po.

Pre njega na mestu kancelara sa najkraćim stažom nalazio se Alfred Guzenbauer, koji je na čelu vlade proveo godinu i 11 meseci.

Kurc je uspeo nešto što poslednjih decenija Narodna partija (OVP) na čijem je čelu dugo nije izborila.

On je posle Volfganga Ssisela drugi kancelar iz redova OVP od 1970.

Prethodno, odnosno od 1945. godine je u četiri navrata OVP postavljala kancelara, ali je potom od 1970. svih sedam šefova vlade postavljala Socijaldemokratska partija (SPO).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: