Mej: Dokazala sam da skeptici nisu bili u pravu

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je "ućutkala" skeptike time što je Velikoj Britaniji obezbedila dogovor u prvoj fazi pregovora o Bregzitu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.12.2017.

16:49

Mej: Dokazala sam da skeptici nisu bili u pravu
Foto: GettyImages

Nakon turbulentnih šest meseci tokom kojih je njeno liderstvo često bilo dovoljeno u pitanje, Mej je preuzela lične zasluge jer je ubedila lidere EU da se pređe na narednu fazu pregovora o izlasku Britanije iz bloka, piše britanski Dejli telegraf.

U autorskom tekstu za taj list, Mej je navela da neće biti "skrenuta s puta" dok pokušava da pregovara o ključnim uslovima za konačan izlazak zemlje iz EU.

Njen tekst objavljen je uoči "ključne nedelje" za britansku vladu u vreme kada se kabinet priprema da, po prvi put, razgovara o tome kakvi bi trebalo da budu uslovi tog dogovora.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson prethodno je upozorio da bi Velika Britanija mogla da postane "vazalna država" ukoliko prihvati planove Evropske unije za Bregzit, što je izazvalo polemiku unutar kabineta o Bregzitu i državi.

On je rekao da želi "liberalni Bregzit" u kojem bi Britanija mogla da odbaci nova pravila EU posle 29. marta 2009.

U intervjuu za "Sandej Tajms" Džonson je rekao da svaki sporazum mora Britaniji da pruži "tu važnu slobodu da odlučimo sami o našem regulatornom okviru, našim zakonima i da radimo stvari na poseban način".

Kabinet je, navodno, podeljen između onih koji žele čvrsto da se drže pravila EU, kao što su ministar finansija Filip Hamond i ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, i onih koji žele da se od njih odalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: