Sad većina Britanaca želi da ostane u EU

Prema najnovijoj anketi agencije za istaživanje "BMG", oko 51 odsto Britanaca ostalo bi u Evropskoj uniji, dok 41 odsto želi da je napusti.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.12.2017.

12:44

Sad većina Britanaca želi da ostane u EU
Foto: Gettyimages

Ovi rezultati mišljenja 1.400 ispitanika, koji su objavljeni na sajtu "Independenta" u subotu, skoro da predstavljaju preokret u odnosu na rezulatate prošlogodišnjeg referenduma o tom pitanju, a objavljeni su u trenutku kada Britanija ulazi u drugu fazu pregovora o istupanju iz bloka u kojoj će biti reći o trgovini, prenosi Rojters.

"Independent" navodi da je vođstvo za "ostati" u odnosu na "napustiti" EU najveće u odnosu na sve ankete do sada sprovedene od glasanja u junu 2016.

Međutim, šef istraživanja u agenciji BMC rekao je za britanski list da razlog promene leži u promeni mišljenja onih koji nisu glasali na prošlogodišnjem referendumu, dok oko devet od 10 onih koji jesu glasali, nije promenilo mišljenje.

Istraživanje je trajalo od 5. do 8. decembra.

Na prošlogodišnjem referendumu, 52 odsto Britanaca glasalo je za napuštanje EU, dok je 48 odsto glasalo za ostajanje u bloku.

Analitičar izbora i bivši političar iz redova liberalnih demokrata rekao je na Tviteru da je ovo bilo "najveće vođstvo za ostajanje (od referenduma o EU)".

Britanska premijerka Tereza Mej ove nedelje je obezbedila dogovor sa EU da pregovori Bregzita o sporazumu o trgovini i razmeni napreduju, ali su neki evropski lideri upozorili da bi ti pregovori koji su do sada bili teški sada mogli da postanu još teži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: