"Ovo je naše": Ubijen muškarac bez nogu, postao simbol

Palestinac koji nema noge i kretao se pomoću invalidskih kolica ubijen je u napadu izraelskih snaga bezbednosti na Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Subota, 16.12.2017.

11:24

screenshot

Abu Turaje (29) upucan je na istoku Gaze,a jedan je od četvorice ubijenih Palestinaca koji su protestovali zbog odluke SAD da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Abu je noge izgubio 2008. takođe u izraelskom napadu, ali na izbeglički kamp u Gazi.

“Povređen je 2008. u napadu izraelskog helikoptera koji ga je naciljao pošto je oborio izraelsku zastavu i podigao palestinsku na granici. To ga nije sprečilo da protestuje za Jerusalim. Svakog dana išao je sam do granice“, ispričao je njegov brat Samir.

Društvene mreže preplavljene su Abuovim fotografijama, a na jednom od snimaka Turaje kaže “ovo je naša zemlja“.

“Nećemo odustati. Amerika mora da povuče odluku“, rekao je on.

Za sebe i porodicu zarađivao je perući stakla na automobilima.

Izraelska vojska je saopštila da ispituje šta se dogodilo.

Novinar NaserAta iz Jerusalima objavio je na Tviteru da bi se moglo očekivati da smrt invalida iz Gaze "bude početak treće intifade" - ustanka protiv izraelske okupacije. On je to zaključio, kako je naveo, na osnovu razgovora s Palestincima. Podsetio je na simbol druge "intifade" - dvanaestogodišnjeg dečaka Muhameda al-Dure koji je poginuo dok ga je otac skrivao od unakrsne vatre iza jednog betonskog stuba.

U izveštaju Vlade Izraela iz 2013. godine je međutim zaključeno da dečak nije ubijen niti ranjen izraelskom vatrom drugog dana druge "intifade" 30. septembra 2000.

Izraelski ministar Juval Stajnic označio taj incident krvnom osvetom modernog doba, pošto je snimak pucnjave objavljen širom sveta.

Invalid Abu Turaja bio je poznat u Gazi po svom aktivizmu. Novinski sajt Middle East Eye navodi da se peo po banderama i nosio palestinsku zastavu tokom protesta, da se opirao okupaciji uprkos svojoj onesposobljenosti.

Pre nekoliko godina "Irski prijatelji Palestine" su pomogli da se skupi novac kako bi kupio motorizovana invalidska kolica.

Pre no što je izgubio noge, bio je mornar na ribarskom brodu, a kasnije je ponešto zarađivao perući automobile. Govorio je da bi želeo da ode u instranstvo da dobije proteze za noge.

Na video snimku pre no što je ubijen, Abu Turaja se vidi s desetinama drugih palestinskih demonstranata koji su u petak posle molitve u podne krenuli ka bezbednosnoj ogradi na granici s Izraelom. "Ovo je naša zemlja. Nećemo odustati. Amerika bi trebalo da povuče saopštenja koja je dala" o Jerusalimu, izjavio je on.

Izraelska vojska je rekla da su ogradi prišle stotine Palestinaca i da su bacali kamenice i vojnike gađali praćkama.

Vojnici su ih rasterivali suzavcem i kada je jedan kanister s tim gasom pao blizu demonstranata, Abu Turaja je ostavio kolica i puzao je u travi. Potom se vidi kako ga, očito ranjenog, možda već i mrtvog, odvoze u kolicima.

U društvenim medijima vlada ogorčenje zbog njegove smrti. Korisnici društvenih mreža ponavljaju da ga je izraelska vojska ubila, iako nije bio naoružan i nije predstavljao pretnju.

Ov incidenti nastavak su sukoba izazvanih odlukom američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Nakon jučerašnjih obračuna i žrtava, broj Palestinaca poginulih od kako je 6. decembra američki predsednik Donald Tramp saopštio odluku o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela, porastao je na osam, podsetio je AP.

I u drugim arapskim i muslimanskim zemljama širom regiona nastavlja se talas protesta izazvan Trampovom odlukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: