"Očigledno je 'šešeljizam' Maje Gojković prevagnuo..."

Prekidom saradnje Skupštine sa “Otvorenim parlamentom” nasilnički je raskinuta poslednja veza parlamenta i građana, kaže poslanik DS Balša Božović.

Izvor: B92

Subota, 16.12.2017.

16:44

Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

On je u saopštenju naveo da svi poslanici i građani znaju koliko je Otvoreni parlament bio važan za kontrolu rada poslanika.

Kako navodim tim putem građani su mogli da pitaju poslanike, a poslanici su morali da im odgovaraju u dogledno vreme, da prate rad poslanika i odbora, da kontrolišu kako je koji poslanik glasao i šta je govorio na sednicama, da prate statistiku i imaju uvid u rad onih koji bi po zakonu trebalo da ih predstavljaju.

"Očigledno je 'šešeljizam' Maje Gojković prevagnuo nad potrebom građana da znaju šta poslanici rade. Nasilničke metode nasleđene iz SRS i želja da se parlament zatvori za građane bile su jače od transparentnosti rada parlamenta", ocenio je Božović.

On je rekao i da je ukidanje mogućnosti da građani kontrolišu rad poslanika poslednji u nizu pokušaja Maje Gojković da "privatizuje" Skupštinu i pogazi Ustav i zakone.

Prema njegovim rečima, "ukidanje rasprave o najvažnijem Zakonu o budžetu, brutalne laži i obračuni sa opozicionim poslanicima imaju za cilj blokadu rada parlamenta, ukidanje opozicije i poslednje kontrole nad radom vlade".

Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa nevladinom organizacijom CRTA, koja je prethodno zatamnila sajt Otvorenog parlamenta.

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je u četvrtak zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Na sajtu Otvoreni parlament je sve crno uz natpis "Ovako izgleda kada nema Otvorenog parlamenta".

Osim toga, oni ističu da “zloupotreba parlamentarnih procedura i pravila od strane vladajuće većine u slučaju usvajanja budžeta za narednu godinu predstavlja zanemarivanje interesa građana zarad partijskog interesa i dnevne politike”.

Ubrzo se oglasila i predsednica skupštine Maja Gojković, koja je nevladinu organizaciju optužila da sprovodi "očiglednu političku agendu”.

Predsednica i potpredsednici Skupštine Srbije pozvali su Crtu da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju 'političku' platformu, umesto kako su istakli, što pokušava da građane Srbije "dovede u zabludu".

Potom je stigao i odgovor iz organizacije CRTA da poziv predsednice Skupštine Srbije “pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu”.

"Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi", navela je CRTA.

Opširnije o čitavom slučaju - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: