Kitarović ne želi da objašnjava stav o odlikovanjima

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nije želela dodatno da objašnjava raniju izjavu o tome da neće oduzimati činove i odlikovanja osuđenim generalima.

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

15:47

Kitarović ne želi da objašnjava stav o odlikovanjima
Foto: Tanjug

"Sve sam objasnila i nema tu šta da se doda", rekla je Grabar Kitarović u Koprivnici, gde je privremeno premestila svoj kainet sa Pantovčaka, preneli su hrvatski mediji.

Kitarović je ranije rekla da neće oduzimati odlikovanja generalima koji su pravoslavno osuđeni za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Pitanje oduzimanja odlikovanja pokrenuto je nakon što je haški tribunal izrekao pravosnažnu presudu šestorici Hrvata iz BiH za za ratmo zločin u samoproglašenoj republici Herceg Bosni tokom poslednjeg rata.

Ona je tada precizirala da su "ti ljudi odlikovanja dobili za odbranu od velikosrpske agresije".

Inače, nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić je odlikovanja oduzeo generalima Mirku Norcu, Vladimiru Zagorcu i Ivanu Koradeu, kao i osuđenicima za ratne zločine Tihomiru Oreškoviću, Siniši Rimcu, Tomislavu Duiću, Anti Gudiću, Davoru Baniću, Stjepanu Grandiću i Anđelku Botiću.

Mesićev naslednik na funkciji šefa države Ivo Josipović je činove generala oduzeo Branimiru Glavašu, Zagorcu i Norcu.

Josipović je sva odlikovanja oduzeo i bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: