General Bajić: Ne bojim se, Tuđman je bio zločinac

General bivše JNA Ljubomir Bajić kaže da se ne boji ničega i da je spreman da odgovara, ali svojoj državi.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.12.2017.

10:05

General Bajić: Ne bojim se, Tuđman je bio zločinac
screenshot

General je, kao tadašnji komandant Petog vazduhoplovnog korpusa, naredio raketiranje Banskih dvora, oktobra 1991. godine, kaže da se ne boji ničega, da je to uradio za svoju domovinu i svoj narod.

Hrvatska je, naime, nakon 26 godina od tog događa i samo dve sedmice od izricanja pravosnažne presude šetorici Hrvata iz Hercegovine, saopštila da je istraga u vezi tog događaja završena i da su krivične prijave podnete protiv petorice visokih oficira JNA, pet državljana Srbije i jednog državljanina Hrvatske. Ukazujući na tu činjenicu i deo hrvatskih medija je juče pisao da su krivične prijave praktično preko noći od Tuđmana agresora, napravile Tuđamana žrtvom.

Gostujući na televiziji Pink general Bajić je najpre podsetio šta je sve prethodilo njegovoj naredbi da se raketiraju Banski dvori, sedište prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, koji je, inače, pomenutom haškom presudom označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u BiH.

Bajić je podsetio da je hrvatski vrh tada izdao naređenje na opšti napad na kasarne JNA na teritoriji Hrvatske, kada je došlo do predaje Varaždinskog korupusa, zatim koprivničke i bjelovarske, gde je prilikom predaje streljan komandant i još pet pripadnika brigade.

Prisećajući se tih dana, general kaže da se kod Karlovca dogodio "pravi pokolj srpskih rezervista".

"Toj situaciji se moralo stati na kraj. Naređenje vojnog vrha je bilo da se za svaku kasarnu uništi jedan bitan objekat hrvatske paradržave. Ja sam odlučio da se izvrši napad na Banske dvore. Znao saam da je Tuđman u objektu... Na televiziji sam gledao njegovu konferenciju za novinare...", ispričao je general Bajić.

Za njega je Tuđman bio neprijatelj na čelu, kako je rekao, jedne paradržave i potrebno je, kaže, napre se prisetiti njegovih izjava koje su sve bile na tragu rata, a kao primer je naveo: "Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela" ili na onu da "Srbe treba udariti tako da nestanu".

"To govori da sam bio u pravu... Tuđman je bio zločinac", jasan je general Bajić, koji kaže da žali što je Tuđman izbegao taj napad.

"Žalim žrtve koje su pale..., a zna se da se zmija bije u glavu", naveo je general.

Podseća na tadašnju atmosferu u Hrvatskoj, gde se i danas zabranjuje srpski jezik i ćirilično pismo.

Objašnjavajući da su najnovije krivične prijave podignute protiv šestorice bivših oficira JNA među kojima je i on, Bajić kaže da je sve to samo posledica presude haškog tribunala šestorici Hrvata za zločine u Herceg Bosni i pokušaj da opravdaju zločine koje su činili.

"Strah nemam, ne bojim se i spreman sa da odgovaram svojoj državi i svom narodu", kaže general, koji smatra da u vojsci mora da postoji samoinicijativa.

Dodao je i da, kako je rekao, "ima istorijske motive zbog čega je to napravio".

Jasno je, kaže, šta se tamo dešavalo tada i danas.

"Čista ustašija i fašizam i ako se to ne spreči, nastaće ono što je već bilo", upozorio je.

Njegov kolega, general Vidosav Kovačević, podsetio je da je Hrvatska međunarodno priznata kao nezavisna država15. januara 1992, a da je 26. marta HVO napali BiH i napravili pokolj u Benkovcu, Bosanskom Brodu i Šamcu, kada je stradalo 3.500 Srba.

Kada im je na tom prostoru pružen otpor, hrvatska vojska je otišla u Herceg Bosnu, a o tome šta se tamo dogodilo govori i poslednja haška presuda.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je tamo bila agresor i zato ovim krivičnim prijavama protiv srpskih generala oni zapravo žele da skrenu pažnju sa tih događaja.

"Mi nemamo čega da se plašimo", kazao je general Kovačević i dodao da se JNA povlačila po nalogu vojnog vrha i da u Hagu nema nijednog oficira tadašnje vojske.

Lično je bio mnogo puta u Hagu i dodaje da oni imaju dobar tim za odbranu i da su spremni da zajedno sa tim timom pomognu odbranu Srba u Hagu, kao i u domaćem pravosuđu.

Smatra da se hrvatski državni vrh, kako kaže, pogubio zbog razvoja ustaštva i fašizma i da njihovi potezi ne doprinose pomirenju i saradnji na način kako to radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi ne možemo da odemo u Hrvatsku ni da sahranimo svoje", zaključio je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: