Pojas Gaze se ne smiruje: Opet preleću rakete

Izraelske vazduhoplovne snage napale sinoć tri položaja palestinskog islamističkog pokreta Hamas u odgovoru na tri rakete ispaljene iz pojasa Gaze na Izrael.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.12.2017.

10:38

Pojas Gaze se ne smiruje: Opet preleću rakete

U saopštenju izraelske vojske se dodaje da je napadnuto skladište oružja i mesta za obuku i da Izrael neće dozvoliti da njegovi građani budu povređeni i gađani "od strane Hamasa, terorističke organizacije koja vodi stanovnike Gaze u život siromaštva, razaranja i očaja", preneli su izraelski mediji.

Od tri rakete ispaljene u sredu prema Izraelu, dve je presreo sistem protivraketne odbrane "Gvozdena kupola", a jedna je pala na otvoreno polje.

Od kako je predsednik SAD Donald Tramp objavio američko priznanje Jeruslima kao glavnog grada Izraela, deset raketa je ispaljeno iz Gaze u područje Negeva na jugu Izraela.

Još najmanje tri druge rakete su ispaljene, ali su pale unutar palestinske teritorije. To je najveći broj raketa ispaljenih na Izrael u kratkom roku od rata 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Od tada je pogranično područje bilo uglavnom mirno. Ekstremisti iz Gaze, međutim, od Trampovog poteza ispaljaju rakete svakodevno. Dva stanovnika Gaze poginula su u u izraelskoj odmazdi napadima iz vazduha, a još dvojica u sukobima s izraelskim vojnicima duž grance.

Nereda zbog odluke SAD bilo je i u istočnom Jerusimu i na Zapadnoj obali gde su ranjene stotine ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: