SAD rekle, pa porekle: Razgovori sa Pjongjangom, da ali...

SAD će biti otvorene za razgovore sa Severnom Korejom "kada bude pravo vreme", ali to toga ne može sada doći, saopštio je američki Stejt department.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.12.2017.

08:38

SAD rekle, pa porekle: Razgovori sa Pjongjangom, da ali...
Getty images

Uprkos ponudi američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da se, bez preduslova, započnu pregovori sa Severnom Korejom, portparolka Stejt departmenta Heder Nauert rekla da prvo treba da nastupi "period smirenosti" tokom kojeg bi Pjongjang prekinuo sa izvođenjem testova, pre nego što bi bilo kakvi pregovori mogli da počnu, preneo je Rojters.

Tilerson nije izričito postavio zamrzavanje proba kao uslov koji Severna Koreja mora da ispuni za otpočinjanje pregovora, već je rekao samo da bi bilo "teško razgovarati" ako Pjongjang odluči da testira još neku napravu usred pregovora i da bi bio potreban "period tišine" kako bi pregovori bili produktivni, primećuje britanska agencija.

Obraćajući se na dnevnom brifingu u Stejt departmentu, Nauert je insistirala da Tilerson nije uspostavio novu politiku u svom govoru, iako je izgledalo kao da se udaljio od ključnog zahteva SAD da Pjongjang mora prvo da prihvati da bi bilo kakvi pregovori morali da budu o tome da se Severna Koreja odrekne svog nuklearnog arsenala.

Tilerson je u utorak izjavio da su SAD "spremne da razgovaraju kad god to odgovara Severnoj Koreji". "Spremni smo da prvi sastanak održimo bez preduslova", poručio je američki državni sekretar.

S druge strane, zvaničnik Bele kuće u sredu je rekao da ne može biti pregovora sa Severnom Korejom dok ta zemlja "značajno ne poboljša svoje ponašanje".

Bela kuća je odbila da kaže da li je američki predsednik Donald Tramp, koji je inače zauzeo čvršći retorički stav prema Severnoj Koreji nego njegov glavni diplomata, odobrio ovakvo diplomatsko otvaranje.

Do očite promene u Tilersonovom stavu došlo je približno dve nedelje nakon što je Severna Koreja saopštila da je uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu u čijem se dometu, kako Pjongjang tvrdi, našlo celokupno kopno SAD, zaključuje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: