"Sve što bude moglo da se da majkama, daće se"

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović objasnila je šta bi izmenjena Strategija za podsticanje rađanja trebalo da obezbedi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.12.2017.

16:54

Foto: Tanjug, arhiva

Kako je izjavila, Strategija bi trebalo da obezbedi da se tačno zna ko koji zadatak treba da izvrši, koliko se vremena planira za implementaciju i realizaciju i kada će se i sa kim raditi.

Đukić Dejanovićeva kaže i da je potrebno da država ispolji stepen odgovornosti pred građanima, pokaže koliko je značajna nova Strategija, a ne da kao ona iz 2008. godine završi u fioci iako je bila dobar tekst, ali nije bila primenljiva.

"Prva mera trebalo bi da bude veća ekonomska sigurnost mladih ljudi, mogućnost većeg zapošljavanja, a u skladu s tim moraće da se menja i Zakon o radu", izjavila je Đukić Dejanovićeva za Novi magazin.

Druga mera, prema njenim rečima, biće usklađivanje rada i roditeljstva (mogućnost izbora fleksibilnog radnog vremena, više socijalnog senzibiliteta poslodavaca), a sve to je moguće ako država stimuliše socijalno odgovorno poslovanje.

Ministarka očekuje da će implementacija mera koje se predlažu, pre svega, da počne u javnom sektoru.

"Ne mogu da očekujem od privatnika koji je uložio sopstvena sredstva da ispolji veliki stepen razumevanja, a da toga nema u subjektima koje država investira. Naravno, i finansijska podrška ženi nije jedini faktor; na osnovu popisa iz 2011. trećina žena u životnoj dobi od 30 do 33 godine koje nisu imale decu izjasnile su se da ih neće ni imati, a kao razlog navele su da nemaju poverenje u partnera, porodicu i državu", rekla je i dodala da bi tim redosledom trebalo i rešavati probleme.

Ministarka, naime, smatra da bi u partnerskim odnosima nešto trebalo da se menja.

"Bez obzira koliko je žena obrazovana i moderna, ona je u Srbiji ostala stub porodice, na nju se oslanjaju roditelji, pa čak i komšije i rođaci, za razliku od muškarca, koji očekuje da njega svi podržavaju i to će morati da se menja; u tim promenama žena treba da preuzme dominantnu ulogu", kaže Đukić Dejanovićeva.

Način da se ženi u Srbiji pomogne Đukić Dejanovićeva vidi, na primer, u tome da država organizuje autobus koji će prevoziti decu u škole, a da ona to vreme može da posveti sebi, da bude rasterećenija i da joj to olakša odluku da rodi još jedno dete.

Govoreći o rađanju, odnosno o prekidu trudnoće, ministarka ističe da je suština da je neotuđivo pravo žene da o tome odlučuje i da niko nema pravo da se ljuti.

Na pitanje da li će se nekim zakonom regulisati to da majke za treće dete dobiju penziju, Đukić Dejanovićeva je rekla da je očigledno da će biti bolje nego do sada, da se već kalkuliše sa sto hiljada dinara za prvo dete i da veruje da od 1. jula 2018. postoje šanse da majke budu stimulisane da rađaju i treće dete.

"Sve što bude moglo da se da majkama, da budu stimulisane, daće se, uz napomenu da finansijska stimulacija nije jedina niti je nabitnija. Jer, da jeste ne bi skandinavske zemlje imale isti demografski problem kao i mi", rekla je Đukić Dejanovićeva.

U našoj kulturi, u skladu sa zakonodavnim rešenjima, žena je ta koja odlučuje o roditeljstvu. Građanske slobode napreduju, a kad ćemo biti kao društvo spremni na rođenje i odrastanje deteta u nekonvencionalnoj atmosferi, treba ocenjivati i sa stručnog i sa etičkog stanovišta, zaključuje ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: