Počelo glasanje o budžetu, poslanici ostali bez minuta

Skupština Srbije završila je rad kasno u sredu, a danas je počelo glasanje o državnom budžetu za 2018. godinu i o još 30 zakona.

Izvor: Beta

Sreda, 13.12.2017.

23:15

Počelo glasanje o budžetu, poslanici ostali bez minuta
Foto: Tanjug

Poslanici su razmotrili samo amandmane na zakone koji se tiču rebalansa budžeta za ovu godinu.

Ali, pošto je na to potrošeno svih 600 minuta predviđenih za razmatranje amandmana, poslanici gotovo da nisu ni govorili u pojedinostima o budžetu za narednu godinu, a čak uopšte nije ni bilo govora o 26 zakona koji su bili na dnevnom redu posle Predloga zakona o državnom budžetu.

Dveri i "Dosta je bilo" su vreme koje imaju kao poslaničke grupe, kao i vreme ovlašećenih predstavnika svojih poslaničkih grupa, "sačuvali", te su nakratko i govorili o budžetu i tada uglavnom iznosili kritike zbog čega su poslanici vladajće većine prijavljivali povreda skupštinskog Poslovnika.

DJB i Dveri su ocenili da je budžet loš, da je deficit smanjen "zavlačenjem ruke u džep građana" Srbije, smanjenjem plata i penzija. Šef DJB Saša Radulović je kazao da su povećani svi porezi, da se ogromne subvencije daju stranim investitorima i da građani plaćaju loše sprovedene reforme.

Pošto su i oni potrošili svoje vreme, predsedavajući sednice su se večers od 20 časova smenjivali za govornicom i čitali podnete amandmane, o kojima niko nije mogao da govori jer nije imao preostalog vremena za raspravu.

Opozicija je od ponedeljka - još kada je počela rasprava u pojedinostima, a objedinjena po svim tačkama dnevnog reda, upozoravala da zbog amandmana koje su podneli poslanici vladajuće većine, "prvi put u istoriji parlamentarizma" neće biti dovoljno vremena da se u pojedinostima razmotre amandmani na najvažniji godišnji zakon - državni budžet.

Poslanici vladajuće većine podneli su više od 300 amandmana na prvih nekoliko zakona koji se tiču rebalansa budžeta i obrazlagali ih.

Za jedan amandman dozvoljeno je obrazlaganje od dva minuta pa su tako predstavnici vladajuće većine na to u najvećoj meri potrošili 600 minuta predviđenih za razmatranje amandmana.

Glasanje je zakazano sutra, u četvrtak, za 10 časova i potrajaće nekoliko sati s obzirom da se pored zakona u celini, poslanici izjašnjavaju i o amandmanima podnetim na sve njih, a ima ih ukupno oko 2.300.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: