Filipinski parlament produžio vanredno stanje: Strah od ID

Filipinski parlament izglasao produženje za godinu dana vanrednog stanja na jugu zemlje, zbog opasnosti od terorističkih pretnji Islamske države.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 13.12.2017.

09:04

Filipinski parlament produžio vanredno stanje: Strah od ID
Tanjug, arhiva

Za produženje važenja zakona o uvođenju stanja što je predložio predsednik Rodrigo Duterte, glasalo je 240 poslanika Predstavničkog doma i Senata, dok je 27 bilo protiv. Zakon se odnosi na region Mindanao i važiće do kraja 2018.

Glasanje je usledilo posle parlamentarne rasprave tokom koje je ministar odbrane Delfin Lorenzana upozorio da islamisti pokušavaju da se oporave posle poraza u Maraviju, gradu na jugu zemlje, koji je oslobođen od islamista posle pet meseci sukoba.

"Pobuna nije okončana, već se preselila na drugo mesto", rekao je ministar odbrane na zajedničkoj sednici oba doma parlamenta.

Opozicija, koja je kritikovala zakon ocenjujući da nije u skladu sa Ustavom, izrazila je bojazan da bi Duterte mogao da proglasi vanredno stanje na celoj teritoriji Filipina.

Maravi, islamsko uporište u toj većinski katoličkoj zemlji, uništen je u petomesečnim borbama između vladinih snaga i pobunjenika povezanih s Islamskom državom, u kojima je poginulo više od 1.000 ljudi, od čega oko 800 ekstremista.

Duterte, koji je 2016. lako pobedio na predsedničkim izborima i odmah objavio rat švercerima droge ali i narkomanima, kritikovan je za autoritarizam i kršenje ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: