Da li je Srbija znala da se sprema "državni udar" u CG?

Milo Đukanović izjavio da je Srbija imala informacije o pripremi državnog udara u Crnoj Gori. Odgovorila mu premijerka Srbije: "Sve informacije delimo".

Izvor: RSE

Sreda, 13.12.2017.

08:22

Da li je Srbija znala da se sprema
Thinkstock

Ana Brnabić je juče, odgovarajući na pitanja novinara, izjavila da ne postoje informacije koje ne delimo sa Crnom Gorom, uz ogradu da pomenutu izjavu Đukanovića nije videla. Analitičari, istovremeno, čitav slučaj smatraju političkom igrom, te u tom kontekstu "čitaju" i poslednju izjavu Mila Đukanovića, navodi Radio Slobodna Evropa.

Đukanović, lider crnogorskog vladajućeg DPS-a, koji je u pet mandata bio premijer, a u jednom predsednik Crne Gore, 11. decembra je, u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi", kazao da je imao uvid u dosije bezbednosnih službi Srbije iz kojeg je "jasno da je materijal nastao znatno pre" 16. oktobra prošle godine, kada je otkrivena i uhapšena grupa kojoj se sudi za pokušaj nasilne smene vlasti s ciljem sprečavanja Crne Gore da uđe u NATO.

"Ne mogu vam odgovoriti kada je ko od zvaničnika Srbije informisan o saznanjima njihovih bezbednosnih službi. Iz onoga što sam video u njihovom dosijeu, jasno je da taj materijal nije nastao 16. oktobra, već znatno ranije", rekao je Đukanović.

Na pitanje zašto ti dokazi nisu dostavljeni na vreme crnogorskim službama, Đukanović je odgovorio da želi da veruje da se u srpskim bezbednosnim strukturama "nije blagovremeno prepoznala krajnja namera nasilnog preuzimanja vlasti i izazivanja bratoubilačkog rata u Crnoj Gori".

"Kada bi neko stvarno želeo da destabilizuje Crgnu Goru, radio bi to na ozbiljniji način", smatra, međutim, novinar nedeljnika "Vreme" Miloš Vasić, inače poznavalac zbivanja u bezbednosnim službama država regiona. "Ja ne verujem da su ovi iz naših službi bezbednosti toliki amateri da rade takve budalaštine kao što je bio taj 16. oktobar", dodao je.

RSE podseća da je u Podgorici u septembru počelo suđenje optuženima za navodni pokušaj nasilne promene vlasti u Crnoj Gori u vreme parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, kada je, prema optužnici Specijalnog tužilaštva, "trebalo da bude izvršen politički prevrat kroz sprovođenje terorističkih akata i učešće naoružanih grupa iz ekstremnih nacionalističkih krugova Srbije, Rusije i Crne Gore".

Vasić kaže da čitav slučaj posmatra kao političku igru - od početka do kraja, te izvan tog konteksta ne posmatra ni poslednje izjave Mila Đukanovića.

"Mi ni jedan jedini komad oružja nismo videli, tog grdnog o kome je tu bilo reči. Tu su neke pare promenile ruke, ko zna na šta je to ispalo... Reč je o jednoj potpunoj jeftinoj priči i ja pretpostavljam da je Milo samo ispričao ono što je svima bilo jasno od samog početka", komentariše Vasić.

U sudskom postupku optuženo je ukupno 14 osoba, među kojima devetoro državljana Srbije, uključujući penzionisanog komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje se veruje da su pripadnici obaveštajnih službi, nalaze se u bekstvu. Upravo ta dva imena su, kada je slučaj "Državni udar" u pitanju, uz mnoga druga otvorila i pitanje o eventualnoj umešanosti Rusije. Moskva to odlučno odbacuje, ističući da "Rusija ne organizuje državne udare"

"Rusiji svakako odgovara da destabilizuje Crnu Goru, nikada im neće oprostiti ulazak u NATO pakt, pa je onda svaka prilika dobra", smatra Vasić.

Istovremeno, primetno je da slučaj "Državni udar" nije česta tema u srpskim medijima, kao ni među zvaničnicima Srbije, mada je devet njenih državljana na optuženičkoj klupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: