Pre napada u Njujorku na FB poručio Trampu: Nisi uspeo...

Akajed Ulah (27), koji je optužen za teroristički napad u ponedeljak u Njujorku, uputio je predsednuku Donaldu Trampu poruku putem društvene mreže Fejsbuk.

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

21:38

Pre napada u Njujorku na FB poručio Trampu: Nisi uspeo...
Foto: Tanjug/AP

"Trampe, nisi uspeo da zaštitiš svoj narod", objavio je Ulah na Fejsbuku nekoliko sati pre napada u kome su povređene četiri osobe, uključujući i napadača, saopštili su tužioci, javlja BBC.

Optuženi je priznao istražiteljima da je napravio i aktivirao eksplozivnu napravu u Njujorku i da je to učinio u ime takozvane Islamske države. Ulah je optužen za terorizam, terorističku pretnju i posedovanje oružja, a federalne optužbe se tek očekuju.

Zamenik komesara za protivterorizam Džon Miler rekao je da Ulah nije bio poznat policiji do napada koji se dogodio u podzemnoj železnici nadomak Tajms skvera u ponedeljak.

Ulah se iz Bangladeša u SAD doselio pre sedam godina, a prema prvim proverama, nije imao dosije ni u Bangladešu, ni u SAD.

Tužioci su naveli da je njegova radikalizacija započela 2014. godine. Pre godinu dana počeo je da istražuje kako da napravi bombe, a pre tri nedelje počeo je da skuplja materijal. Eksplozivnu napravu je sklopio pre nedelju dana. Istražitelji su pronašli pasoš koja glasi na njegovo ime sa ispisanom porukom "Ameriko, umri u svom besu".

U delu njujorške podzemne železnice, gde se u ponedeljak dogodio neuspeli pokušaj terorističkog napada, ponovo je pušten saobraćaj.

Zbog povećanih bezbednosnih mera, tim delom podzemne železnice sada patroliraju policajci sa psima koji mogu da otkriju eksplozivne materije, prenosi AP.

Ulah je detonirao cevnu bombu zalepljenu za svoje telo u podzemnoj železnici u Njujorku i tom prilikom povredio tri osobe i sebe.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je da je napad pokušaj terorizma, dodajući da je puka sreća što počinilac nije ispunio svoje krajnje ciljeve.

Organi reda saopštili su da je počinilac našao inspiraciju u terorističkoj grupi, tzv. Islamskoj državi, ali da nema dokaza da je imao direktan kontakt sa grupom.

Bela kuća u međuvremenu je saopštila da je predsednik SAD Donald Tramp obavešten o eksploziji.

Pročitajte još:

Objavljen snimak trenutka eksplozije u Njujorku VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: