Mogu li novac i nova tehnologija spasiti planetu?

U Parizu se okupilo više od 50 šefova država i vlada kako bi prisustvovali samitu "Jedna planeta", među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.12.2017.

21:26

Mogu li novac i nova tehnologija spasiti planetu?
Foto: Tanjug/AP

Svetski lideri, investicioni fondovi i energetski magnati obećali su na samitu o klimatskim promenama u Parizu da će uložiti još novca i primeniti novu tehnologiju kako bi usporili globalno zagrevanje.

Na samit nije pozvan predsednik SAD Donald Tramp, koji je ranije odlučo da povuče tu zemlju iz klimatskog sporazuma iz Pariza, ali se njegovo ime često spominjelo, primećuje AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je nadu da će samit u Parizu osnažiti sporazum o klimatskim promenama koji je Tramp odbacio.

"Pariski sporazum je krhak... ne krećemo se dovoljno brzo", upozorio je Makron i dodao da je vreme da se reaguje kako bi "dobili bitku protiv klimatskih promena".

Makron predviđa da će velika preduzeća i uspešne ekonomije u budućnosti proizvoditi i koristiti obnovljive izvore energija umesto nafte.

Bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, poslovni lideri poput Majkla Blumberga i bivši američki državni sekretar Džon Keri smatraju da će se svet okrenuti ka upotrebi čistijih goriva i smanjiti emisije štetnih gasova nezavisno od stava Trampove administracije.

"Sjedinjene Američke Države se nisu povukle iz Pariskog sporazuma. Donald Tramp je DonaldaTrampa povukao iz Pariskog sporazuma", rekao je Švarceneger.

Keri je za AP rekao da su mnogi Amerikanci i dalje u potpunosti posvećeni Pariskom sporazumu.

On tvrdi da 38 saveznih država SAD ima zakone o obnovljivim izvorima energije, a da 90 velikih američkih gradova podržava sporazum iz Pariza.

Blumberg je na samitu izrazio nadu da je Makron bio u pravu kada je rekao da bi mogao da promeni Trampovo mišljenje po pitanju sporazuma o klimatskim promenama iz 2015.

On je rekao da je Trampova odluka da se povuče iz tog sporazuma, a koji su mnogi kritikovali, na drugoj strani navela hiljade ljudi na akciju.

Kancelarija francuskog predsednika objavla je desetak međunarodnih projekata, koji su rezultat samita, a koji predviđaju ulaganje stotina miliona dolara u borbi protiv klimatskim promena.

Projekti uključujuju program za osam saveznih američkih zemalja da razviju elektronska vozila, investicioni fond za Karibe koje je pogodio uragan i novac iz fondacije Bila Gejtsa za pomoć poljoprivrednicima kako bi se prilagodili klimatskim promenama.

Cilj projekata je i da se brže dođe do prekida korišćenja motora sa unutrašnjim sagorevanjem kako bi se smanjile emisije koje doprinose globalnom zagrevanju.

S tom namerom, predsednik Svetske banke Džim Jong Kim objavio je da će njegova agencija prestati da finansira naftne i gasne projekte za dve godine, osim u posebnim okolnostima za veoma siromašne zemlje.

Samit, čiji su domaćin bili UN, Svetska banka i Makron, održan je u vreme kada se obeležava dve godine od potpisivanja sporazuma iz Pariza, koji je ratifikovalo 170 zemalja.

Francuski predsednik je u ponedeljak dodelio bespovratna finansijska sredstva vredna više miliona evra za 18 naučnika iz SAD i drugih zemalja koji se bave pitanjima klime. Oni su pobednici konkursa koji će u Francuskoj raditi na rešenjima za globalne klimatske promene.

"Francuska i Evropa će biti mesto gde ćemo odlučivati kako da našu planetu učinimo ponovo velikom", poručio je Makron, a njegovu poruku su mediji uporedili sa predizbornim sloganom predsednika SAD Donalda Trampa "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Ovim programom Makron je reagovao na odluku Trampa da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimi postignutog 2015.

Pročitajte još:

Ludo vreme u Srbiji – za 48h od minusa do proleća / VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: